Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 07:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάγισσες στον καιρό του Etsy και του TikTok – Μια βιομηχανία 2,3 δισ. δολαρίων

Μάγισσες στον καιρό του Etsy και του TikTok – Μια βιομηχανία 2,3 δισ. δολαρίων

Όταν ο σύντροφός της την χώρισε, πέρυσι, η Maira Khan ήθελε απελπισμένα να τον φέρει πίσω. «Ήξερα ότι ήταν με κάποια άλλη, αλλά δεν ήξερα πόσο σοβαρή ήταν η σχέση. Απλά ήθελα η γυναίκα αυτή να εξαφανιστεί», λέει η 28χρονη influencer από το Τορόντο.

Μην γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει, αποφάσισε να συμβουλευτεί ένα μέντιουμ. «Το πρώτο ξόρκι που αγόρασα ήταν ένα ξόρκι που κόβει το σκοινί. Στην περίπτωσή μου, είχε να κάνει με την απομάκρυνση ενός τρίτου προσώπου», εξηγεί η Khan στους New York Times.

Μέσω του TikTok, βρήκε μια μάγισσα, η οποία χρειαζόταν μόνο τα ονόματα του πρώην ζευγαριού για να εκτελέσει ένα τελετουργικό με κεριά: Έδεσε έναν σπάγκο γύρω από δύο κεριά και άφησε τα φυτίλια να καούν ώσπου οι φλόγες έκαψαν τον σπάγκο. «Είπε ότι πήγε καλά», θυμάται η Khan.

Σύμφωνα με τους New York Times, είναι καλή εποχή για τις μάγισσες, αφού η ευρύτερη βιομηχανία των υπηρεσιών αυτού του είδους –το διάβασμα της παλάμης, οι κάρτες ταρώ, η αστρολογία κτλ- πραγματοποιεί τζίρο 2,3 δισ. δολαρίων.

Ο κόσμος δεν ψάχνει πια τηλέφωνα για μέντιουμ στον κατάλογο και δεν πηγαίνει σε σκοτεινά δωμάτια για να του διαβάζουν την τύχη του. Αντ΄ αυτού, οι επαγγελματίες του χώρου έχουν στήσει τα «μαγαζιά» τους στο ίντερνετ, στο TikTok και το Etsy.

Στην πλατφόρμα Etsy υπάρχουν σχεδόν 36.000 πωλητές που προσφέρουν υπηρεσίες μέντιουμ και διάφορα τέτοια αντικείμενα, όπως μαγεμένα κεριά, τελετουργικά έλαια και κούκλες βουντού.

Οι business της μαγείας, ασφαλώς, είναι πολύ παλιές. Στην Ευρώπη, η μαγεία προσέφερε στις γυναίκες του 18ου αιώνα έναν καλό τρόπο να βγάλουν τα προς το ζην, ή και κάτι παραπάνω, λέει η Marion Gibson, καθηγήτρια αναγεννησιακής και μαγικής λογοτεχνίας στο University of Exeter της Αγγλίας και συγγραφέας του βιβλίου «Witchcraft: A History in Thirteen Trials».

Οι φτωχοί συχνά επισκέπτονταν μάγισσες και μέντιουμ σε ασθένειες ή σε κακές σοδειές. Οι υπηρεσίες αυτές ήταν ακριβές, αλλά σίγουρα ήταν φθηνότερες από το να πληρώσουν γιατρούς, φάρμακα ή νέα εργαλεία.

Σήμερα, η Eve Hardy, ένα μέντιουμ από την Ατλάντα, προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω του TikTok και του Instagram από τον Φεβρουάριο. Δεν θεωρεί τον εαυτό της μάγισσα, αλλά λέει πως ασχολείται με το hoodoo, το οποίο προέρχεται από τις αφρικανικές θρησκείες και περιλαμβάνει υπερφυσικές πρακτικές. Η 26χρονη Hardy προσφέρει υπηρεσίες όπως η απομάκρυνση των εμποδίων στη ζωή του πελάτη της.

Ασφαλώς, οι μάγισσες παίζουν συχνά έναν διπλό ρόλο: Εκτός από μέντιουμ είναι και ένας έμπιστος άνθρωπος για πελάτες που ψάχνουν κάποιον να μιλήσουν. «Τα ξόρκια είναι ένα κομμάτι, αλλά το άλλο μισό είναι απλά το να βρίσκεσαι εκεί. Θα δώσω συμβουλές και καθοδήγηση γιατί εάν ο άλλος πάει και κάνει κάτι ανόητο μετά από ένα ξόρκι, τίποτα δεν θα δουλέψει», λέει η Lavender Grey, που λειτουργεί την Grey’s Witch Emporium από το σπίτι της, στην Αγγλία.

Η 39χρονη πουλά μαγικά, όπως το «Πύρινο Τείχος Προστασίας» για 27,89 δολάρια. Το 2019 άνοιξε το κατάστημά της στο Etsy, αλλά όπως λέει, δεν δέχεται κάθε πελάτη. «Μένω μακριά από όσους θέλουν να κάνουν σχέση με κάποιον που έχει ήδη άλλη σχέση», εξηγεί.  Όπως ισχυρίζεται, τα ξόρκια της αγάπης έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά όχι σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Rhiannon Headrick, ιδιοκτήτρια του All About Intentions, προσφέρει ένα ξόρκι για «νίκη σε όλες τις νομικές υποθέσεις» για 75,55 δολάρια και ένα άλλο για αρμονικές σχέσεις γονιών και παιδιών για 45,55 δολάρια.

Πάντως, οι πωλήσεις «μεταφυσικών υπηρεσιών» που εγγυώνται συγκεκριμένα αποτελέσματα απαγορεύονται στο Etsy από το 2015, με την απόφαση να προκαλεί τότε αντιδράσεις στην κοινότητα των μάγων. Έτσι, πολλές μαγικές υπηρεσίες στο Etsy προσφέρονται πλέον υπό την ταμπέλα της ψυχαγωγίας.

Στην περίπτωση της Khan, για παράδειγμα, τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήλπιζε. Παρά το ξόρκι που αγόρασε από το Etsy, ο σύντροφός της δεν επέστρεψε. Όμως αυτό δεν κλόνισε την πίστη της στο υπερφυσικό. «Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και απλά ήθελα να νιώσει και εκείνος τον πόνο που μου προκάλεσε. Έτσι, στράφηκα σε ένα ξόρκι εκδίκησης», λέει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο πανεπιστήμιο για influencers –  Τι μαθαίνουν στα 4 χρόνια για το πτυχίο

Το τέλος των influencers; Τι είναι η τάση του de-influencing που σαρώνει στα social media

Halloween: Περισσότερο trick και λιγότερο treat φέτος, λόγω των τιμών στα γλυκά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News