Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Ευρωζώνη: Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη -καταγράφοβτας πτώση για έκτο συνεχή μήνα- υπό το βράδος των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε στις 93,3 μονάδες τον Οκτώβριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των 93,4 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγαλύτερη πτώση.

Η υποχώρηση οφείλεται στους υποδείκτες για τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο. 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο -17,8 τον Οκτώβριο, παραμένοντας αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα με την οικονομία της να είναι στάσιμη ή ακόμα και να συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο υπό το σωρευτικό βάρος των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. 

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή είναι πιο θετικά τελευταία, αν και η μέτρηση του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη -η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη- εκτιμάται στο 3,1% και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

ΕΚΤ: Τα δύο ορόσημα για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News