Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 12:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τα δύο ορόσημα για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Τα δύο ορόσημα για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για τη χρονιά, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εκτίμησε το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Gediminas Simkus, ενώ πιο επιφυλακτικός ως προς αυτό ήταν ο Peter Kazimir, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια», δήλωσε ο Simkus, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Θα χρειαστεί αυτό στο μέλλον; Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Simkus δήλωσε, ωστόσο, ότι «η αβεβαιότητα και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε έντονο βαθμό», ενώ συφώνησε με τη Chritine Lagarde ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι πρόωρη. «Χρειαζόμαστε στρατηγική υπομονή για να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο», ενώ συμπλήρωσε ότι θα του προκαλούσε έκπληξη μια μείωση επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Peter Kazimir  δήλωσε ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για μείωση του κόστους δανεισμού πριν από τα μέσα του 2024 είναι μη ρεαλιστικά. «Τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων ήδη από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι εντελώς άστοχα», δήλωσε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης τη Δευτέρα. «Θα πρέπει να παραμείνουμε στην κορύφωση των επιτοκίων για τα επόμενα τρίμηνα».

Ο Kazimir, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται και δεν θα είναι δυνατόν να πούμε ότι οι αυξήσεις έχουν τελειώσει μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο.

«Όλοι αυτοι που θεωρούν ότι φτάσαμε στο τέλος της νομισματικής σύσφιγξης θα πρέπει να συγκρατηθούν», είπε. «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη και να πούμε ότι η δουλειά τελείωσε», πρόσθεσε. Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί νέα επιτοκιακή αύξηση εάν τα νέα οικονομικά δεδομένα το επιβάλλουν. 

«Θα περιμένω με ανυπομονησία την επικαιροποίηση των προβλέψεων μας για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο για να έχω μια σαφέστερη εικόνα και μια επιβεβαίωση ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ελπίζω ότι οι νέοι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή δεν θα βγουν αληθινοί», επισήμανε ο Kazimir.

«Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου είναι ένα από τα δύο βασικά ορόσημα που πρέπει να ξεπεράσουμε, με δεύτερο τις προβλέψεις του Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει πιο σαφείς οι εξελίξεις στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις για ολόκληρο το έτος και αν οι κίνδυνοι ενός σπιράλ υψηλών τιμών και υψηλών μισθών έχουν απομακρυνθεί», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Υπεραποδίδει η Ελλάδα – Αναρμόδια η ΕΚΤ για το spread σε δάνεια και καταθέσεις

ΕΚΤ: Πατάει «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις

Γ. Στουρνάρας: Πολύ δύσκολα θα δούμε νέα επιτοκιακή αύξηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News