Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: «Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγή των expats λόγω αντιμεταναστευτικής ατζέντας

Ολλανδία: «Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγή των expats λόγω αντιμεταναστευτικής ατζέντας

Το ολλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε μια πρόταση για περικοπή  μιας φοροαπαλλαγής που εξαιρεί το 30% του μισθού ενός ξένου εργαζόμενου -ή expat κατά τη διεθνή ορολογία- από τον φόρο εισοδήματος για πέντε χρόνια.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της απαλλαγής του 30% σε 20 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, ενώ εν συνεχεία η απαλλαγή για τους expats θα υποχωρεί στο 20% για τους επόμενους 20 μήνες και 10% για τους επόμενους 20 μήνες, σύμφωνα με την πρόταση που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή. Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία πριν τεθεί σε εφαρμογή. Εάν εγκριθεί, οι αλλαγές θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Είχε προηγηθεί πέρυσι η επιβολή από την κυβέρνηση ενός ανώτατου ορίου στον μισθό των expats που μπορούν να επωφεληθούν από τη φοροαπαλλαγή. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει το 2018 να μειώσει το χρονικό διάστημα ισχύος της σε πέντε έτη από οκτώ. Οι προηγούμενες τροποποιήσεις είχαν προκαλέσει την οργή δεκάδων ολλανδικών εταιρειών τεχνολογίας που βασίζονται σε ξένα ταλέντα. Εταιρείες όπως η ASML Holding NV και η Adyen NV κάλεσαν πέρυσι την ολλανδική κυβέρνηση να διατηρήσει τη φορολογική ελάφρυνση στην τρέχουσα μορφή της.

Εμπνευστής της τροπολογίας είναι ο δημοφιλής Ολλανδός πρωθυπουργός Pieter Omtzigt, του οποίου το νεοσύστατο κόμμα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα. Ο ίδιος ζητά επίσης δραστική μείωση της μετανάστευσης, ένα ζήτημα που φέρεται να οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ολλανδία παρέχει στους μετανάστες «τεράστια φορολογικά οφέλη», δήλωσε ο Omtzigt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενος στον λεγόμενο κανόνα του 30% για τους ομογενείς. «Ουσιαστικά τους προσκαλεί εδώ», είπε.

Το μεταναστευτικό είναι από τα φλέγοντα θέματα στην ατζέντα των επικείμενων εκλογών της 22ας Νοεμβρίου, αφού ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε κατέρρευσε τον Ιούλιο εν μέσω διαμάχης για την προσφυγική πολιτική. Το κόμμα του Pieter Omtzigt είναι ένα από τα δύο δημοφιλέστερα κόμματα, μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ή VVD, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Dilan Yesilgoz-Zegerius, ο οποίος ανέλαβε από τον Ρούτε την ηγεσία του VVD, έχει επίσης υποσχεθεί να περιορίσει τους μετανάστες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για τις γυναίκες – Η θέση της Ελλάδας

Αυτές είναι οι πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News