Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 22:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε «ομαλή προσγείωση»

Γέλεν: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε «ομαλή προσγείωση»

H Aμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο έδειξαν ότι παρουσιάζει εξαιρετική επίδοση και ότι υπάρχουν ενδείξεις για ομαλή προσγείωση, καθότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε χωρίς να προκληθεί ύφεση. 

«Πρόκειται για θετικά, ισχυρά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι όλα βαίνουν καλώς», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν περιμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. 

Έχουμε επιτύχει κάτι που μοιάζει με ομαλή προσγείωση, το οποίο είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία, προσέθεσε. 

Η υπουργός Οικονομικών μίλησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9%, με τον ταχύτερο σε διάρκεια περίπου δύο ετών. Οι δυναμικές καταναλωτικές δαπάνες αποτέλεσαν το βασικό μοχλό ώθησης, με στήριγμα και από την ισχυρή αγορά εργασίας. 

 

Η ανεργία στις ΗΠΑ κυμαίνεται κάτω από το 4% επί 20 συναπτούς μήνες και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, τις πιο επιθετικές σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών. 

Σε μία ακόμη θετική ένδειξη, ο δείκτης του πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed αποκλιμακώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αύξηση 4,9% στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Πάνω από τις προβλέψεις 

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News