Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Δεν απέκλεισε νέες αυξήσεις επιτοκίων – Τι είπε για την Ελλάδα

Lagarde: Δεν απέκλεισε νέες αυξήσεις επιτοκίων – Τι είπε για την Ελλάδα

Δεν είναι η ώρα για guidance, ήτοι για πρόβλεψη για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, ξεκαθάρισε η Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που διεξήχθη στην Αθήνα και την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες και 10 συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ -παρότι θεωρεί ότι τα επίπεδα που βρίσκονται τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά για να επανέλθη ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν και άλλες αυξήσεις στο μέλλον. Όπως είπε, εξάλλου, οι μελλοντικές αποφάσεις εξαρτώνται από τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων είναι «ανώριμη». Το «μότο» της σημερινής συνέντευξη Τύπου ήταν και πάλι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετό διάστημα», καθώς «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές».

Παράλληλα, δήλωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, στάθηκε ιδιαιτέρως στις αυξημένες τιμές στέγασης και την ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία όμως δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης. Επίσης, απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για απόσυρση των μέτρων στήριξης, καθώς υποχωρεί η ενεργειακή κρίση.

Πάντως, σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομία, αναφέρθηκε κυρίως στους γεωπολιτικούς με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι οι τιμές ενέργειας είναι πλέον «λιγότερο προβλέψιμες».

Το PEPP και η Ελλάδα

Σχετικά με την αγορά ομόλογα δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν ούτε το PEPP, ούτε η επανεπένδυση ομολόγων. Άλλωστε, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για το PEPP, διευκρινίζεται πως θα παραμείνει σε ισχύ ο αρχικός σχεδιασμός για διακοπή των επανεπενδύσεων πόρων μέχρι το τέλος του 2024.

Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά με την Ελλάδα, επανέλαβε όπως και χθες ότι είναι πλέον ανταγωνιστική κι έχει επιδείξει πρωτοφανείς ρυθμούς ανάκαμψης, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι η οικονομική της δραστηριότητα βρίσκεται υψηλότερα από το επίπεδο προ της πανδημίας. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι επιλέξιμη στο πρόγραμμα PEPP και δεν χρειάζεται waiver. 

«Η οικονομική δραστηριότητα είναι 10% πάνω από την προ-κορονοϊού εποχή και το spread είναι σε φυσιολογικό επίπεδο. Είναι ένα success story», πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να επιστρέψουμε σε αξιολόγηση Α+, πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πατάει «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα: Παύση στην πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων

Τι είδε η Λαγκάρντ στην Αθήνα: Εύσημα για την οικονομία – Απαιτείται συνεχής πειθαρχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News