Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 20:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Καμία ανοχή σε απότομη οικονομική επιβράδυνση – Όχι σε «μπαζούκας»

Κίνα: Καμία ανοχή σε απότομη οικονομική επιβράδυνση – Όχι σε «μπαζούκας»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σηματοδότησε ότι η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι παρατεινόμενοι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι δεν θα γίνουν ανεκτοί, κάνοντας μια σειρά σπάνιων κινήσεων πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας, ενώ δεν θα λάβει μαζικά μέτρα στήριξης.

Η κυβέρνηση αύξησε το έλλειμμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και παρουσίασε πακέτο κρατικού χρέους που σηματοδότησε μια στροφή από το παραδοσιακό μοντέλο της για δημοσιονομική στήριξη. Ο Σι έκανε επίσης μία άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα της χώρας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την εστίασή του στην οικονομία.

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ενός τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολαρίων) και η προθυμία να υπερβεί το μακροχρόνιο όριο του 3% στην αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ υποδηλώνει την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να στηρίξει την ανάπτυξη για το 2024 και να αποφύγει τον εφησυχασμό. Έρχεται ακόμη μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα για το κινεζικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, βοηθώντας την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο της για ανάπτυξη περίπου 5% φέτος.

Η ασυνήθιστη αλλαγή του προϋπολογισμού στέλνει «ένα σταθερό μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι σκοπεύουν να στηρίξουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Peiqian Liu, οικονομολόγος για την Ασία στη Fidelity International. «Η άντληση κεφαλαίων μέσω της μόχλευσης της κεντρικής κυβέρνησης είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει τον ισολογισμό της όταν χρειαστεί».

Αυτό το μέτρο στήριξης αυξάνει τις προσδοκίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2024 και έρχεται αφότου αρκετοί οικονομολόγοι που συνδέονται με την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα στόχο ανάπτυξης έως και 5% για το επόμενο έτος.

Μια διετής ύφεση στην κατασκευή ακινήτων στην Κίνα – σε συνδυασμό με τα τεταμένα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης και την πτώση των εξαγωγών – δημιουργούν αποπληθωριστικές πιέσεις.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού τους πρώτους εννέα μήνες του έτους αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από το 2020. Το ευρύτερο μέτρο τιμών της χώρας, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ, ήταν αρνητικός για δύο συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά από το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg με βάση επίσημα στοιχεία.

Τα προβλήματα με την αγορά real estate αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Η πρόσθετη έκδοση χρέους μπορεί να αντανακλά την «παραδοχή των πολιτικών ότι η πίεση για σταθεροποίηση της ανάπτυξης το επόμενο έτος θα αυξηθεί», ανέφεραν αναλυτές της Shenwan Hongyuan Group.

Οι κινεζικές μετοχές αντέδρασαν θετικά στα μέτρα στήριξης, αν και οι έμποροι αμφιβάλλουν εάν το ράλι είναι βιώσιμο. Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε 0,5% υψηλότερα την Τετάρτη, υπερδιπλασιάζοντας την προηγούμενη άνοδό του. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises σημείωσε άνοδο λιγότερο από 1% μετά από κέρδη άνω του 3%. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας έκανε μια σπάνια παρέμβαση αγοράζοντας μετοχές την περασμένη εβδομάδα.

Όχι «μπαζούκα»

The method by which Beijing is delivering this package may be more significant than its size. The budget boost, equivalent to about 0.8% of GDP, is small relative to “bazooka” stimulus worth multiple percentage points of GDP that China used during past downturns.

Η μέθοδος με την οποία το Πεκίνο προωθεί αυτό το πακέτο μπορεί να είναι πιο σημαντική από το μέγεθός του. Η δημοσιονομική ώθηση, που ισοδυναμεί με περίπου 0,8% του ΑΕΠ, είναι μικρή σε σχέση με μέτρα τύπου «μπαζούκα» αξίας πολλών ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, κάτι που είχε χρησιμοποιήσει η Κίνα κατά τη διάρκεια προηγούμενων πτώσεων.

Η νέα έκδοση χρέους «δεν είναι τεράστια» και στοχεύει να στηρίξει την ανάπτυξη, ενώ «προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το χρέος δεν αυξάνεται με δραματικό τρόπο», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Ζου Μιν, πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Το ΑΕΠ της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 4,5% και 5% το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Έλλειμμα Προϋπολογισμού

Sources: China’s Ministry of Finance reports

Note: Figures for 2023 are budget forecasts.

Η αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων θα βαρύνει την κεντρική κυβέρνηση και δεν θα αυξήσει το βάρος αποπληρωμής των τοπικών κυβερνήσεων», δήλωσε ο Zhu Zhongming, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Τετάρτη.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η Κίνα σπάνια προσάρμοσε τον προϋπολογισμό εκτός της ετήσιας κοινοβουλευτικής της συνέλευσης, αφού προηγουμένως το είχε κάνει σε κρίσιμες περιόδους συμπεριλαμβανομένου του 2008, στον απόηχο του σεισμού του Σετσουάν και στον απόηχο της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο δείκτης του ονομαστικού ελλείμματος 3,8% θα είναι ο υψηλότερος από τη μεταρρύθμιση του κεντρικού-τοπικού επιμερισμού φόρων το 1994, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News