Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο το 19% των Αμερικανών αύξησε τις αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης το 2023

Μόνο το 19% των Αμερικανών αύξησε τις αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης το 2023

Oλο και πιο δύσκολο γίνεται για τους Αμερικανούς να μαζέψουν χρήματα στην άκρη.

Σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, το 81% των ενηλίκων δήλωσε ότι δεν συνέβαλε στην έκτακτη αποταμίευσή του φέτος και το 60% σημείωσε επίσης ότι αισθάνεται ότι έχει μείνει πίσω όσον αφορά τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bankrate.

«Η άνοδος των τιμών και τα υψηλά έξοδα των νοικοκυριών ήταν τα κυρίαρχα εμπόδια για την ενίσχυση της αποταμίευσης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate.

«Όταν τα έξοδα αυξάνονται πιο γρήγορα από το εισόδημα, αυτό βάζει τα νοικοκυριά σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν επωφεληθεί από μερικά δίχτυα ασφαλείας που δόθηκαν από την κυβέρνηση, κυρίως τη μεγάλη τονωτική «ένεση» χρημάτων, που οδήγησε πολλά νοικοκυριά να έχουν ένα απόθεμα μετρητών μετά το 2020, σύμφωνα με τον Sung Won Sohn, καθηγητή οικονομικών και χρηματοοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount.

Αλλά αυτό το απόθεμα μετρητών έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί αφού οι καταναλωτές ξόδεψαν σταδιακά τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους. «Αρχίζω να ανησυχώ γιατί οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται», είπε ο Sohn.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός στον απόηχο της πανδημίας κατέστησε πιο δύσκολο να ανταπεξέλθουν οι Αμερικανοί στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα, ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών κατέστησε ακριβότερο τον δανεισμό.

Πώς να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να έχει κανείς αποταμιεύσει ένα ποσό ίσο με αυτό των εξόδων τουλάχιστον τριών έως έξι μηνών ή και περισσότερο. 
Για να αυξήσει κανείς αυτό το ποσό, «πρέπει να δράσει όπως του ταιριάζει», είπε ο McBride.

«Η περικοπή των οικιακών εξόδων με ουσιαστικό τρόπο μπορεί να μην είναι εφικτή με την αύξηση των τιμών για βασικά είδη όπως στέγη, φαγητό και ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια», υπογράμμισε.

Αντ ‘αυτού, «θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης της στενής αγοράς εργασίας με μία δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης, ή μία άλλη πηγή εισοδήματος, έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσό της αποταμίευσης», είπε ο McBride.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Revolut: Νέο προϊόν για αποταμίευση με κυμαινόμενα ημερήσια επιτόκια έως 3,73%

Αυτή είναι η ηλικία στην οποία παίρνουμε τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις 

Ο Νο. 1 τρόπος να αυξήσετε τον πλούτο σας, σύμφωνα με αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS