Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 16:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προβλήματα των Ισραηλινών επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου

Τα προβλήματα των Ισραηλινών επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου

Το business as usual είναι σπάνιο αυτή τη στιγμή εντός των εταιρειών που τροφοδοτούν την οικονομία των 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες ενώ προσφέρουν συναισθηματική και άλλη υποστήριξη στους εργαζόμενους.

Η πραγματικότητα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ανατρέπει όχι μόνο την καθημερινή επιμελητεία της διοίκησης μιας εταιρείας, αλλά και τις ζωές στελεχών και των υπαλλήλων τους. Πολλοί αντιμετωπίζουν το τραύμα της επίθεσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου φίλων ή αγαπημένων προσώπων. Ορισμένα γραφεία έχουν χάσει σημαντικά τμήματα του εργατικού δυναμικού τους από τις εφεδρείες του στρατού.

Ακόμη και η εργασία στο γραφείο είναι μια πρόκληση σε πολλές εταιρείες, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν κλείσει και ορισμένοι εργαζόμενοι προτιμούν να παραμείνουν σπίτι. Κάποιοι ηγέτες επιχειρήσεων είπαν στο Bloomberg ότι παρείχαν στους εργαζόμενους πρόσβαση σε καταφύγια και νταντάδες, ενώ αναθέτουν εκ νέου έργα και διαχειρίζονται άλλα επιχειρησιακά εμπόδια.

Στη Γάζα, η επιχειρηματική κοινότητα έχει σχεδόν σταματήσει, καθώς ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει εντολές εκκένωσης και ολόκληρη η Λωρίδα εξακολουθεί να υπόκειται σε συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ. 

Ο Itai Ben-Zaken, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Honeycomb Insurance στο Τελ Αβίβ, επέτρεψε στους 35 υπαλλήλους του να εργάζονται από το σπίτι από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες, ενώ παρόμοιες κινήσεις ανακοινώθηκαν από μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Για όσους πηγαίνουν στο γραφείο, υπάρχει ένα μεγάλο καταφύγιο.

Ο Ben-Zaken μίλησε τηλεφωνικά με όλους τους υπαλλήλους του αμέσως μετά την έκρηξη της βίας για να δει τι χρειάζονταν και εάν είχαν επηρεαστεί κάποιοι φίλοι ή συγγενείς. 

Τα στελέχη της Flare, μιας startup με λιγότερους από 100 υπαλλήλους στο Ισραήλ, έκαναν το ίδιο, και προσέλαβαν ακόμη και μια νταντά στα γραφεία, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να πάρουν  τα παιδιά τους μαζί.   

«Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονταν», είπε ο  David Hanrahan, επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών της Flare με έδρα τις ΗΠΑ, για τις ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου. «Κάποιοι είχαν δύο ή τρεις κηδείες την ίδια μέρα. Ήταν αρκετά έντονο». 

Ο Gal Bar Dea, Διευθύνων Σύμβουλος της ψηφιακής τράπεζας One Zero, διατηρεί στενή επαφή με τους 400 υπαλλήλους του στο Τελ Αβίβ, προσφέροντας ευέλικτα χρονοδιαγράμματα όταν χρειάζεται. 

Αλλά δεν υπάρχουν όλοι οι ηγέτες για να διαχειριστούν την κατάσταση: Στην εταιρεία παραγωγής θαλασσινών Oshi, η οποία απασχολεί 25 υπαλλήλους, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ofek Ron έχει πάει στις ειδικές δυνάμεις.

Για όσους εξακολουθούν να εργάζονται, οι δύο τελευταίες εβδομάδες παρουσίασαν προκλήσεις. Για παράδειγμα, όταν ο διευθυντής έργου του νέου chatbot πελατών της One Zero κλήθηκε στην πρώτη γραμμή, οι συνάδελφοι – ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν εργαστεί πάνω στο προϊόν μέχρι τότε- βοήθησαν για να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του.

Ορισμένα εργοστάσια χρειάστηκε να μειώσουν την παραγωγή, τουλάχιστον προσωρινά. Το εργοστάσιο της Chunk Food, περίπου 20 λεπτά νότια του Τελ Αβίβ, λειτουργεί με δυναμικότητα περίπου 80%, δήλωσε ο CEO Amos Golan. Κατά καιρούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να τρέξουν σε ένα καταφύγιο όταν χτυπούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο διττός κίνδυνος για πετρέλαιο και παγκόσμιο εμπόριο

ΔΝΤ: Ανησυχία για απώλεια ζωών και οικονομική επιβράδυνση λόγω της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή

S&P: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News