Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 17:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kορυφαίοι τραπεζίτες πήγαν στο «Νταβός της ερήμου» πάρα τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Kορυφαίοι τραπεζίτες πήγαν στο «Νταβός της ερήμου» πάρα τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, η Jane Fraser της Citigroup και άλλα κορυφαία ονόματα στη Wall Street βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία για ένα επενδυτικό συνέδριο καθώς προσπαθούν να κοιτάξουν πέρα από τους κινδύνους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διευρυνθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση και να προκαλέσει ένα νέο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Με το όνομα «Νταβός στην έρημο», η ετήσια Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων (FII) θα υποδεχθεί περίπου 6.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 90 χώρες τις επόμενες τρεις ημέρες. Η εκδήλωση που διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο της, έχει διατηρήσει την απήχησή της παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin προειδοποίησε την Κυριακή για «δυνητική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και πιθανές επιθέσεις στα αμερικανικά συμφέροντα.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει διευρύνει την επίθεσή του εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας και άλλων περιφερειακών εχθρών. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας πυρήνες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στόχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το CNN.

Παρά την κλιμακούμενη σύγκρουση, δεκάδες ανώτερα στελέχη ακολούθησαν τα σχέδια τους να κατευθυνθούν στο Ριάντ τις επόμενες ημέρες για να συναντηθούν με πελάτες και να μιλήσουν σε πάνελ στο FII.

Άλλα αξιοσημείωτα ονόματα που βρίσκονται εκεί είναι ο Larry Fink της Blackrock, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David Solomon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC Noel Quinn και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής hedge fund, Ray Dalio.

Αρκετοί συμμετέχοντες φάνηκαν απαισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Τρίτη, καθώς η σύγκρουση απειλεί να καταπιέσει περαιτέρω τη δραστηριότητα που ήδη συμπιέζεται από τον αντίκτυπο των πρόσφατων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

«Καθόμαστε εδώ με φόντο τον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ και των γεγονότων που εκτυλίσσονται από τότε και είναι απελπιστικά λυπηρό. Επομένως, είναι δύσκολο να μην είσαι λίγο απαισιόδοξος, δεδομένου αυτού», δήλωσε ο Fraser της Citigroup.

Ο Fink είπε ότι εάν οι πόλεμοι στο Ισραήλ και την Ουκρανία δεν σταματήσουν, θα υπάρξει μεγαλύτερος φόβος και ανασφάλεια και λιγότερη ελπίδα στην κοινωνία.

Ωστόσο, η προσέλευση στην εκδήλωση υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη Μέση Ανατολή, η οποία σημείωσε μερικούς από τους ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως το 2022.

Ο κόσμος κατευθύνεται στο συνέδριο γιατί «εκεί είναι τα χρήματα», είπε στο CNN η Karen E. Young, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Larry Fink (BlackRock): Ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News