Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 13:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Megadeal στην αγορά πετρελαίου: Η Chevron θα αγοράσει την Hess για 53 δισ. δολάρια 

Megadeal στην αγορά πετρελαίου: Η Chevron θα αγοράσει την Hess για 53 δισ. δολάρια 

Η Chevron Corp. συμφώνησε να αγοράσει την Hess Corp. για 53 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σηματοδοτεί την τελευταία σημαντική εξαγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η βιομηχανία στοιχηματίζει σε ένα διαρκές μέλλον για τα ορυκτά καύσιμα.

Σε μια συναλλαγή όλων των μετοχών, η Chevron θα πληρώσει 171 δολάρια ανά μετοχή για τη Hess, ένα premium περίπου 10%. Οι μέτοχοι της Hess θα λάβουν 1.025 μετοχές της Chevron για κάθε μετοχή της Hess, δίνοντας στην εταιρεία συνολική επιχειρηματική αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική συμφωνία στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Η Exxon Mobil Corp. συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources Co. για 58 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας το στοίχημα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Chevron υπογράμμισε ότι η εξαγορά θα προσφέρει ταχύτερη ανάπτυξη και πιο γενναιόδωρες αποδόσεις στους επενδυτές.

«Αυτός ο συνδυασμός τοποθετεί τη Chevron σε θέση να δυναμώσει τη μακροπρόθεσμη απόδοσή μας και να ενισχύσει περαιτέρω το πλεονεκτικό χαρτοφυλάκιό μας προσθέτοντας περιουσιακά στοιχεία παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mike Wirth.

Η εξαγορά θα δώσει στην Chevron το 30% της ιδιοκτησίας πάνω από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου ανακτήσιμων πόρων στη Γουιάνα, έναν από τους σημαντικότερους νέους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Προσθέτει επίσης έκταση στον σχηματισμό σχιστόλιθου Bakken και στον Κόλπο του Μεξικού στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Η συμφωνία θα ενισχύσει την εκτιμώμενη πενταετή παραγωγή και τους ρυθμούς αύξησης των ελεύθερων ταμειακών ροών της Chevron και θα τους επεκτείνει στην επόμενη δεκαετία. Οι αποδόσεις στους επενδυτές θα αυξηθούν επίσης, με την εταιρεία να αναμένει να προτείνει αύξηση 8% στο μέρισμα πρώτου τριμήνου τον Ιανουάριο και περαιτέρω εξαγορές μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις κλείσει η συμφωνία.

Η συναλλαγή έχει εγκριθεί ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών και αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024. Υπόκειται σε έγκριση από τους μετόχους της Hess, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλους συνήθεις όρους κλεισίματος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υδρογονάνθρακες: Σε ετοιμότητα τα γεωτρύπανα σε Κρήτη, Ιόνιο και Ιωάννινα

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου: Ανεβαίνει κι άλλο η τιμή

Exxon: Σε συνομιλίες για συμμετοχή στο σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεθάνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News