Business & Finance Παρασκευή 20/10/2023, 09:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά οι προοπτικές είναι χλωμές

Ισχυρές οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά οι προοπτικές είναι χλωμές

Διψήφια αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, παρότι η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος απόκτησης αυτοκινήτου.

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 11% σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες, με τις ανεκτέλεστες παραγγελίες να βοηθούν τους κατασκευαστές να ξεπεράσουν τις πιέσεις από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τους πελάτες τους. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν επίσης, φτάνοντας στο 16% των συνολικών παραδόσεων.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης εξακολουθεί να τροφοδοτείται από τη συσσωρευμένη ζήτηση, η οποία αντισταθμίζει τις επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ισχυρές οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά οι προοπτικές είναι χλωμές-1

Το Bloomberg Intelligence προχώρησε αυτό τον μήνα σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, περιμένοντας αύξηση 14% για φέτος, από 9% προηγουμένως. Όμως, προειδοποίησε ότι η εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα θα έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή αυτοκινήτων να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η Renault ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι παραγγελίες της στην Ευρώπη παραμένουν ισχυρές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιφυλακτικότητας των καταναλωτών. Οι παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen για το τρίτο τρίμηνο δεν πέτυχαν τους στόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την εταιρεία να απολύσει προσωρινούς εργαζομένους και να μειώσει τις βάρδιες στα γερμανικά εργοστάσια τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα ισχυρά κέρδη του τρέχοντος έτους για την βιομηχανία του αυτοκινήτου προέρχονται από μια χαμηλή βάση, ενώ η ζήτηση για επιβατικά αυτοκίνητα παραμένει περίπου κατά 20% χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα. Και οι προοπτικές είναι χλωμές, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ φαίνεται ότι βρίσκεται σε διπλή ύφεση. Επιπλέον, η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία εάν περισσότερες χώρες μπουν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 13%, ξεπερνώντας τις 187.000 μονάδες. Η αύξηση στη Γαλλία βοήθησε να αντισταθμιστεί η μείωση 29% στη Γερμανία, όπου έληξαν τα κίνητρα για τις αγορές από επαγγελματίες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News