Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος Ισραηλινός οικονομολόγος λέει ότι μια ύφεση είναι σχεδόν βέβαιη

Κορυφαίος Ισραηλινός οικονομολόγος λέει ότι μια ύφεση είναι σχεδόν βέβαιη

Τα χερσαία στρατεύματα του Ισραήλ συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, μετά τις βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους.

Αλλά ύστερα από περισσότερο από μια εβδομάδα φονικών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, δεν έχει ξεκινήσει μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή, εκπλήσσοντας πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές, ενώ αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια μακρά μάχη με τη Χαμάς. Ο πόλεμος έχει αφήσει επίσης μεγάλο μέρος της οικονομίας του Ισραήλ σε αδιέξοδο. Περισσότεροι από 360.000 έφεδροι, η ραχοκοκαλιά των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, φορούν στρατιωτικά ρούχα και δεν πάνε στις δουλειές τους.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις από κάτι τέτοιο είναι άμεσες», είπε ο Joseph Zeira, οικονομολόγος, πρώην καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Η Ισραηλινή Οικονομία: Μια ιστορία επιτυχίας και κόστους».

Η ύφεση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, προβλέπει ο Zeira, καθώς πολλές περιοχές του Ισραήλ αντιμετωπίζουν πτώση της παραγωγικότητας.

«Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Οι άνθρωποι στο Ισραήλ δεν βγαίνουν αυτή τη στιγμή για φαγητό ή για ψώνια», πρόσθεσε.

Ποιο είναι το οικονομικό αποτέλεσμα

Την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε το μακροπρόθεσμο χρέος του Ισραήλ σε αρνητική αξιολόγηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμος να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα.

«Ο κίνδυνος να συμμετάσχουν στη σύγκρουση σε κλίμακα και άλλοι εχθροί του Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως φαίνεται από τακτικές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ», έγραψε ο Fitch.

Επιπλέον φοβάται ότι οι μάχες μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Πράγματι, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Πέμπτη για έναν «μακρύ πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, και ο Zeira ανησυχεί για μια παρατεταμένη μάχη.

«Ο στρατός θα θέλει να κινηθεί αργά για να αποφύγει θύματα, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο πιο επιζήμιο είναι για την οικονομία», είπε. «Δεν ξέρω πώς η κυβέρνηση θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Το Υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ δεν μπορούσε να υπολογίσει ποιοι οικονομικοί τομείς έχουν χάσει τα περισσότερα άτομα, επειδή έχουν πάει στο στρατό, αλλά οι πιο πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στον αγώνα είναι κάτω των 40 ετών. Αυτός ο νεότερος πληθυσμός παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία τεχνολογίας του Ισραήλ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών του Ισραήλ και το ένα πέμπτο του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του.

Πώς αντιδρούν οι ισραηλινές εταιρείες στον πόλεμο

Ο πόλεμος έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ.

Η Varonis είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας, μια από τις πολλές στο Ισραήλ που έχει δει μεγάλα τμήματα του εργατικού της δυναμικού να αναλαμβάνουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Η κύρια έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Herzliyah, βόρεια του Τελ Αβίβ. Όταν το Ισραήλ μπήκε σε πόλεμο με τη Χαμάς νωρίτερα αυτό το μήνα, η Varonis είπε στους 750 υπαλλήλους της με έδρα το Ισραήλ να εργάζονται από το σπίτι.

«Μεταμορφώσαμε το γραφείο μας σε ένα προσωρινό σπίτι με στρώματα, μαξιλάρια, τρόφιμα και ρούχα για 250 άτομα που μόλις είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις κοντά στη Γάζα», δήλωσε στο CNBC ο γενικός διευθυντής Guy Melamed.

Η εταιρεία έφερε κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουν τους πανικόβλητους επιζώντες ενώ βρήκε δραστηριότητες για να απασχοληθούν τα παιδιά.

«Κανείς εδώ δεν είχε εργαστεί ποτέ στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας στην υψηλή τεχνολογία για να προβλέψουμε μετρήσεις και να βοηθήσουμε στη διαδικασία», είπε ο Melamed.

Τις τελευταίες ημέρες, οι 250 εκτοπισμένοι έχουν μετακομίσει σε ξενοδοχεία με κυβερνητική βοήθεια. Ο Melamed είπε «ήμασταν σε θέση να προσφέρουμε λίγο φως σε μια εποχή σκότους».

Αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο πόλεμος δεν θα είναι μια απλή βραχυπρόθεσμη ανησυχία για τη Varonis και άλλες ισραηλινές εταιρείες.

Σε μια κηδεία την Πέμπτη για έναν από τους αμάχους που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, ο πρώην υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο οποίος είναι τώρα ένα από τα τρία μέλη του «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου» του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι οι μάχες είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος του Ισραήλ το 2006 με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο διήρκεσε 34 ημέρες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι ενεργειακές επιπτώσεις του αδιέξοδου πολέμου στη Γάζα

Νοσοκομείο στη Γάζα: Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφισβητεί τον απολογισμό των Παλαιστίνιων

Ευρωκοινοβούλιο: Καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς και ζητά «ανθρωπιστική παύση»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News