Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 14:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Claudia Buch: Από το 2024 η νέα επικεφαλής του SSM

Claudia Buch: Από το 2024 η νέα επικεφαλής του SSM

Νέα επικεφαλής του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, εξελέγη και επισήμως η Claudia Buch, αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Έπειτα από την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, η Buch πρόκειται να πάρει τα ηνία της τραπεζικής Αρχής από 1ης Ιανουαρίου του 2024 και για πέντε χρόνια, αναλαμβάνοντας τη θέση που αυτή την στιγμή κατέχει ο Andrea Enria.

Η Buch προτάθηκε από την ΕΚΤ έναντι της Margarita Delgado, αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, η οποία θεωρείτο από πολλούς καταλληλότερη για τη θέση και την οποία είχε προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο. Με την επίσημη έγκριση θα είναι επικεφαλής του μηχανισμού που επιβλέπει τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, με τις 109 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες του μπλοκ και περιουσιακά στοιχεία περίπου 26 τρισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση προσαρμογής στον υψηλό πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Η νέα πρόεδρος του SSM, που έχει διδακτορικό στα οικονομικά και διατελεί αντιπρόεδρος της Bundesbank από το 2014, ενδέχεται να προσεγγίσει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου με αυστηρότερο τρόπο σε σχέση με τον Enria. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στους Financial Times πριν από μερικούς μήνες, η Buch θεωρεί πως απαιτείται «αλλαγή κουλτούρας» στην τραπεζική εποπτεία, ώστε να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι, «οι οποίοι έχουν τον κρίσιμο τρόπο σκέψης και παίρνουν τις αποφάσεις που διασφαλίζουν ότι λαμβάνεται εποπτική δράση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Enria κατά τη διάρκεια της θητείας του προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στον κλάδο, προτείνοντας στις τράπεζες να μην καταβάλουν μερίσματα ή να μην προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών μετά την πανδημία. Έκτοτε, βέβαια, παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ υπολόγιζε ότι θα προέκυπταν πολύ περισσότερα κόκκινα δάνεια μετά τα lockdowns.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας στους FT: Όχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων – Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μ. Ανατολής

«Χρυσή» χρονιά για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News