Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 12:22
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός – Τέταρτος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός – Τέταρτος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Τον τέταρτο χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετησιοποιημένη βάση από 3,5% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εμφανίζοντας ταχύτερο ρυθμό μόνο από την Ολλανδία (-0,3%), τη Δανία (0,6%) και το Βέλγιο (0,7%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ουγγαρία με 12,2% τον Σεπτέμβριο και ακολουθεί η Ρουμανία (9,2%) και η Σλοβακία (9%).

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός – Τέταρτος χαμηλότερος στην Ε.Ε.-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, όπως δηλαδή υπολογιζόταν και στις αρχικές εκτιμήσεις, παρουσιάζοντας σημαντική αποκλιμάκωση από το 5,2% του Αυγούστου. Σημειώνεται πως πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ άγγιζε το 9,9%. Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,9% από 5,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές έδωσαν οι υπηρεσίες (2,05%), η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (1,78%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,06%). Περαιτέρω αποκλιμάκωση -0,55% κατέγραψε η ενέργεια.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένας δείκτης ο οποίος εξαιρεί το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού και τον οποίο παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg ανάμεσα σε οικονομολόγους, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, πάντως, αποφασίστηκε η 10η συναπτή αύξηση στο κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως αναφερόταν στην απόφαση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται, αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρ. Λαγκάρντ: Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει αυξημένος

Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Με 9,4% «τρέχει» στα τρόφιμα

Τα 3 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News