Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 17:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν οικονομικά δύο πολέμους

Yellen: Οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν οικονομικά δύο πολέμους

Οι ΗΠΑ «φυσικά» και μπορούν να στηρίξουν οικονομικά το Ισραήλ και την Ουκρανία στους πολέμους, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen.

«Η Αμερική φυσικά και μπορεί να συμπαρασταθεί στο Ισραήλ και να υποστηρίξει τις στρατιωτικές του ανάγκες και επίσης μπορούμε και οφείλουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στη διαμάχη με τη Ρωσία», σχολίασε στο Sky News. Τόνισε μάλιστα ότι η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά».

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και απασχολεί τα νοικοκυριά, αλλά έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παράλληλα, φτάνουμε στην ισχυρότερη αγορά εργασίας που έχουμε δει εδώ και 50 χρόνια με ανεργία 3,8%. Επίσης, η Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει την οικονομία μας τα επόμενα χρόνια σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», υποστήριξε η Yellen.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τους πολέμους δήλωσε ότι αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων να βρουν σύντομα πρόεδρο, ώστε να εγκριθούν τα σχετικά νομοσχέδια, μετά την αποπομπή του Kevin McCarthy.

«Είμαστε μαζί με το Ισραήλ. Η Αμερική κατέστησε σαφές στο Ισραήλ, δεδομένου ότι συνεργαζόμαστε στενά με τους Ισραηλινούς, ότι έχει το δικαίωμα να αμυνθεί», τόνισε η Yellen. «Είναι, όμως, σημαντικό να προσπαθήσουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθώους αμάχους», προσέθεσε.

Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, ώστε να μπορέσει κανείς να αποτιμήσει τον οικονομικό αντίκτυπο του Μεσανατολικού, δεδομένου ότι οι πετρελαϊκές τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις λόγω ανησυχιών για εμπλοκή γειτονικών χωρών στον πόλεμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Janet Yellen: Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επιμείνουν

ΗΠΑ: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός για δεύτερο μήνα

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News