Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 07:28
ΗΠΑ

Οικονομική κρίση λόγω ΑΙ; Σχεδόν σίγουρη, λέει ο πρόεδρος της SEC

Οικονομική κρίση λόγω ΑΙ; Σχεδόν σίγουρη, λέει ο πρόεδρος της SEC

Μια οικονομική κρίση θα μπορούσε να πυροδοτήσει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Gary Gensler εν μέσω «φρενίτιδας» στη Wall Street για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Gensler δήλωσε συγκεκριμένα ότι είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» η κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2020 ή στις αρχές του 2030 λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, εκτίμησε ότι η εξάρτηση από συγκεκριμένα μοντέλα ΑΙ που έχουν αναπτύξει οι τεχνολογικές εταιρείες μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό χάος.

Οικονομική κρίση λόγω ΑΙ; Σχεδόν σίγουρη, λέει ο πρόεδρος της SEC-1
Ο Gary Gensler (φωτ. Reuters)

«Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε μια οικονομική κρίση…και ότι στις εκθέσεις που θα δημοσιευθούν μετά ο κόσμος θα λέει “Υπήρχε είτε μια πλατφόρα συγκέντρωσης δεδομένων είτε ένα μοντέλο…στο οποίο βασιζόμασταν”. Ίσως είναι στην αγορά στεγαστικής πίστης. Ίσως ήταν κάποιος χρηματιστηριακός τομέας», δήλωσε.

Ο Gensler υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιβληθούν κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα ρυθμίζουν αφενός τα μοντέλα ΑΙ που δημιουργούν οι εταιρείες τεχνολογίας, αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται από τις τράπεζες της Wall Street. Κατά τον ίδιο πρόκειται για διπλή πρόκληση στην νομοθεσία.

«Είναι ένα δύσκολο θέμα οικονομικής σταθερότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας μας αφορά μεμονωμένα ιδρύματα, μεμονωμένες τράπεζες, μεμονωμένα funds χρηματαγορών, μεμονωμένους χρηματομεσίτες», σχολίασε. Αντιθέτως, κατά τον ίδιο η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί «οριζόντιες» ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι μετά το λανσάρισμα του ChatGPT στα τέλη του 2022, οι τράπεζες της Wall Street «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI). Βέβαια, έχουν επιβάλλει παράλληλα και αυστηρά μέτρα για τη χρήση του ChatGPT. Ενδεικτικά, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank και η Bank of America έχουν απαγορεύσει στους εργαζομένους τη χρήση του chatbot από την αρχή του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα πάρουν τον έλεγχο οι μηχανές – Σύμφωνα με τον νονό της τεχνητής νοημοσύνης

CCS Insight: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα «ξεφουσκώσει» μέσα στο 2024

Η εταιρεία που προσέλαβε ρομπότ για CEO – Τι κάνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News