Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 12:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με μια καινούρια δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, κάτι που καθιστά σαφές ότι το μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών για υψηλά επιτόκια επί μεγαλύτερο διάστημα, έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από την αγορά. 

Σημειωτέον ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του Bloomberg, οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να προβλέπουν μείωση του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο.
Στην τωρινή έρευνα, προβλέπεται μια ακόμα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Τα πορίσματα της έρευνας είναι σύμφωνα με τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που έκαναν δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες. Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Martins Kazaks, δήλωσε ότι οι προβλέψεις για την οικονομία δεν επιτρέπουν μείωση το πρώτο εξάμηνο του 2024 και «θα δούμε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

ΕΚΤ: Οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο-1

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, δήλωσε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αποδέχονται επίσης ότι θα χρειαστεί μια «μεγαλύτερη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων» για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών θα συγκρατηθεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, η οικονομική επέκταση αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι προηγουμένως. Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μόλις στο 0,7% το επόμενο έτος μετά από 0,5% το 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κρ. Λαγκάρντ: Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει αυξημένος

Simkus: Η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το PEPP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News