Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 21:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άλμα 5% – Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε διάρκεια μηνός

Πετρέλαιο: Άλμα 5% – Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε διάρκεια μηνός

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 5%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή ως προς την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 5% πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ η τιμή αργού ξεπέρασε τα 87 δολάρια το βαρέλι, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 3 Απριλίου. 

Η τιμή αργού ενισχύθηκε 4,2% αυτή την εβδομάδα, στα μεγαλύτερα κέρδη πενθημέρου από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) χαρακτήρισε τις συνθήκες στην αγορά εντελώς αβέβαιες, παρότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει ακόμη άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου. Η ΙΕΑ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμη για δράση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αγορές διαθέτουν “επαρκή προσφορά” σε περίπτωση ξαφνικών ελλείψεων. 

Το Ισραήλ δεν είναι μεγάλος πετρελαιοπαραγωγός ούτε και υπάρχουν υποδομές πετρελαίου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. 

Αμερικανικές κυρώσεις

Οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού αργού, τιμωρώντας ουσιαστικά σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που φέρεται να παραβίασαν το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό που έθεσε σε ισχύ το G7. 

«Η επιβολή κυρώσεων είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειές μας να περιορίσουμε τα κέρδη της Ρωσίας. Το πλαφόν στην τιμή έχει σχεδιαστεί με τρόπο ικανό να διατηρήσει την ροή του ρωσικού πετρελαίου επιβάλοντας νέα κόστη στην Ρωσία, χωρίς να μειώνουμε την προσφορά πετρελαίου», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Είναι γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση, παρότι όμως αυξήθηκαν ξανά εν συνεχεία, καθώς η αγορά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ασταθής και ευάλωτη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Η κίνηση να περιοριστούν οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου «καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να περιορίσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το πλαφόν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γουάλι Αντεγιέμο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News