Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon (JP Morgan): Αυτή είναι η «πιο επικίνδυνη στιγμή» για τον κόσμο εδώ και δεκαετίες

Jamie Dimon (JP Morgan): Αυτή είναι η «πιο επικίνδυνη στιγμή» για τον κόσμο εδώ και δεκαετίες

Ισχυρά ήταν τα κέρδη της JPMorgan Chase για το τρίτο τρίμηνο, αλλά μαζί με τα οικονομικά στοιχεία, ήρθε και μια αυστηρή προειδοποίηση από τον CEO της σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος από πολλαπλές απειλές.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon μέσα από το δελτίο τύπου για τα κέρδη της τράπεζας.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σε ενεργητικό αμερικανικής τράπεζας αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, το παγκόσμιο εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις».

Πέρα από τις στρατιωτικές συγκρούσεις, ο Dimon αναφέρθηκε στο αυξανόμενο εθνικό χρέος και τα «μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε καιρό ειρήνης» που είπε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός και τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά.

Μαζί με τα υψηλά επιτόκια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τις θέσεις της σε ομόλογα. Η διαδικασία, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, «μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα σε μια εποχή που οι δυνατότητες του market-making περιορίζονται όλο και περισσότερο από κανονισμούς», είπε.

Ο Dimon προειδοποίησε πρόσφατα για την πιθανότητα τα επιτόκια όχι μόνο να παραμείνουν υψηλά αλλά και να αυξηθούν σημαντικά από εδώ και πέρα.

«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμάζουμε την εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στους πελάτες ανεξάρτητα από το περιβάλλον», τόνισε.

ΗΠΑ: Ανώτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα JPMorgan, Wells Fargo, Citi και BlackRock

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, καθώς συνεχίζουν να επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια. 

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 35% στα 13,15 δισεκατομμύρια δολάρια με ώθηση και από την εξαγορά της First Republic Bank. Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 4,33 δολάρια ανά μετοχή με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη 3,96 δολάρια ανά μετοχή. Ο τραπεζικός κολοσσός κατέγραψε έσοδα 40,69 δισ. δολάρια με τους αναλυτές σε σχετική δημοσκόπηση της LSEG να προβλέπουν 39,63 δισ. δολάρια. 

Παρά την ικανοποίησή του, ο CEO της JP Morgan εξέφρασε την ανησυχία του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμάζουμε την εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων», τόνισε.

Ομοίως και η Wells Fargo & Co. ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ’ τρίμηνο και αναθεώρησε εκ νέου ανοδικά το guidance για το σύνολο του έτους, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η τράπεζα με έδρα το Σαν Φανσίσκο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα 5,77 δισ. δολ. ή 1,48 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο σε σύγκριση με 3,59 δισ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 20,9 δισ. δολ., αυξημένα κατά 6,5% από τα 19,6 δισ. δολ. του τρίτη τριμήνου του 2022.  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 1,24 δολ. με έσοδα 20,086 δισ. δολ. σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet. 

Αλλά και η BlackRock κατέγραψε άλμα 13% στα κέρδη γ’ τριμήνου, ενώ τα κέρδη της BlackRock ανήλθαν σε 1,64 δισ. δολ. ή 10,91 δολ. ανά μετοχή το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,45 δισ. δολ. ή 9,55 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. 

Επίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg οι πελάτες της BlackRock Inc. απέσυραν καθαρά 13 δισεκατομμύρια δολάρια από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Οι εκροές αυτές είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές προτίμησαν να διατηρήσουν μετρητά σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή σε ορισμένα στρατηγικά ομόλογα, όσο τα επιτόκια παραμένουν αυξημένα.

Οι εκροές από τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια του οίκου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων και των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, έπεσαν κατά πολύ έξω από τις εισροές ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. 

Τέλος, και η Citigroup ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο με τη σταθερή ανάπτυξη τόσο στους θεσμικούς πελάτες της όσο και στην ιδιωτική τραπεζική να τροφοδοτεί έσοδα υψηλότερα του αναμενόμενου. 

Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1.63 δολαρίων, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 20,14 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 19,31 δισ. δολαρίων.
Τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9% και 2%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Ανώτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα JPMorgan, Wells Fargo, Citi και BlackRock

Bloomberg Economics: Τα 3 σενάρια για τη Μ. Ανατολή και το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων

Simkus: Η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το PEPP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News