Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 15:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ray Dalio: Στο 50% αυξήθηκαν οι πιθανότητες ενός παγκόσμιου πολέμου

Ray Dalio: Στο 50% αυξήθηκαν οι πιθανότητες ενός παγκόσμιου πολέμου

Στο 50% υπολογίζει πλέον τις πιθανότητες ενός παγκόσμιου πολέμου ο Ray Dalio, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater Associates.

«Κατά την άποψή μου, αυτός ο πόλεμος έχει υψηλό κίνδυνο να οδηγήσει σε αρκετές άλλες συγκρούσεις διαφορετικών ειδών σε διάφορα σημεία και πιθανότατα θα έχει αρνητικές συνέπειες που θα εκτείνονται πέραν αυτών στο Ισραήλ και τη Γάζα», έγραψε ο Dalio στο LinkedIn, σε ένα post με τίτλο «Άλλο ένα βήμα προς τον διεθνή πόλεμο».

«Κυρίως για αυτούς τους λόγους, μου φαίνεται ότι οι πιθανότητες μετάβασης από τις περιορισμένες συγκρούσεις σε έναν πιο ανεξέλεγκτο θερμό πόλεμο, που θα περιλαμβάνει τις μεγάλες δυνάμεις, έχουν αυξηθεί από το 35% περίπου στο 50% τα τελευταία δύο χρόνια», εκτίμησε.

Ο Dalio, που έχει γράψει το βιβλίο «Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail», προειδοποιεί για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των κρατών εδώ και αρκετά χρόνια.

Τώρα, εκτιμά ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα αυτού που αποκαλεί «θερμού πολέμου», καθώς η επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο υπερδυνάμεις σε μία στρατιωτική αναμέτρηση.

Ο Dalio πιστεύει ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα είναι «βάναυσος έως το τέλος», δηλαδή ώσπου η μία πλευρά να κερδίσει ξεκάθαρα.

Και κατά την άποψή του, δεν αποκλείεται αυτού του είδους οι συγκρούσεις να επεκταθούν και σε άλλες χώρες και κυρίως στις μεγάλες δυνάμεις, «όπου θα υπάρξει ένας πολύ πιο φρικτός θερμός πόλεμος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Dalio καλεί τους ηγέτες των κρατών να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τους συμμάχους των χωρών που συγκρούονται να μην μπουν μέσα στον πόλεμο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Nouriel Roubini: Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο στη Μ. Ανατολή

Bloomberg Economics: Τα 3 σενάρια για τη Μ. Ανατολή και το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News