«Χρυσή» χρονιά για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς το 2022
Τα μεγαλύτερα κέρδη από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008 και μετά αποκόμισαν πέρυσι οι τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Mckinsey & Co. Αιτία, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών που συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2022 κατά 280 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2021.
Πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή τους σε διάστημα 15ετίας. Ο πακτωλός αυτός έδωσε κίνητρα σε πολλές τράπεζες να ανακοινώσουν επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ομίλων εκτινάχθηκε στο 12% το 2022, από το 9% κατά μέσον όρο από το 2010 και μετά, η Mckinsey είναι συγκρατημένη στη φετινή έκθεση με τίτλο «Ετήσια ανασκόπηση της παγκόσμιας τραπεζικής».
Η Mckinsey τονίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κλιμακούμενο ανταγωνισμό, καθώς οι συναλλαγές μετακινούνται όλο και περισσότερο σε μη παραδοσιακά ιδρύματα, τα οποία υπόκεινται σε πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Το 2015-2022, περισσότερο από το 70% της καθαρής αύξησης στα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια ήταν υπό την κατοχή των ασφαλιστικών εταιρειών, των συνταξιοδοτικών και κρατικών επενδυτικών ταμείων, των ιδιωτικών κεφαλαίων και των ομίλων εναλλακτικών επενδύσεων και όχι των τραπεζών. «Αν και η ανάπτυξη των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ισολογισμών των τραπεζών δεν είναι νέα, η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο παραδοσιακός πυρήνας του τραπεζικού τομέα –ο ισολογισμός– βρίσκεται τώρα σε οριακό σημείο», ανέφερε η Mckinsey στην έκθεση.
Καθώς αυτή η τάση συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις επεκτείνουν τον έλεγχο των μη παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διότι το μακροοικονομικό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση. Ακόμη παρατηρείται απόκλιση στην απόδοση. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή γύρω από τον Ινδικό ωκεανό –συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Ινδίας, του Ντουμπάι και τμημάτων της ανατολικής Αφρικής– φιλοξενούν τις μισές από τις τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία οι τράπεζες έχουν αγωνιστεί να ανταποκριθούν στο κόστος του κεφαλαίου τους. Τέλος, η αποτίμηση των τραπεζών 0,9 φορές η τιμή μετοχής προς τη λογιστική αξίας της δεν έχει αλλάξει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, φανερώνοντας ένα «ιστορικό χάσμα» σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, καθώς και τις προκλήσεις του κλάδου, όπως επισημαίνει η Mckinsey.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News