ΔΝΤ: ΗΠΑ και Κίνα χρειάζονται μεγάλες αλλαγές για βιώσιμο χρέος
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να προβούν σε μεγάλες αλλαγές για να βάλουν το μεσοπρόθεσμο χρέος τους και το έλλειμμά τους σε βιώσιμο μονοπάτι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ.
Η συνέχιση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών πολιτικών θα φέρει πολλές δυσκολίες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως είπε ο Γκασπάρ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Oι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένεται να οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους μετά από δύο χρόνια μείωσης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ. «Εάν παρακολουθήσει κάποιος τις αιτίες ανόδου του χρέους σε ΗΠΑ και Κίνα, θα διαπιστώσει ότι είναι τα μεγάλα και επίμονα ελλείμματα προϋπολογισμού της τάξης του 6% και 7% του ΑΕΠ, κάτι που θα συνεχιστεί έως το 2028», ανέφερε ο Γκασπάρ.
Το Fiscal Monitor του ΔΝΤ έδειξε ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σε ΗΠΑ και Κίνα συγκλίνει στο 270% του ΑΕΠ με τις ΗΠΑ να εκπροσωπούν το 30% του παγκόσμιου χρέους και με την Κίνα το 20%.
Ο Γκασπάρ ανέφερε ότι η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι τα επίμονα υψηλά και αυξανόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι τα αμερικανικά ελλείμματα θα επιστρέψουν στα πανδημικά επίπεδα στο τέλος της δεκαετίας χωρίς αλλαγές στο σύστημα φορολογίας και στις δαπάνες.
«Με βάση τις προβλέψεις, η αναλογία δημοσίου χρέους/ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας», τόνισε ο Γκασπάρ.
Για να διευθετήσει το πρόβλημα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές, όπως αύξηση των φόρων στους πλουσίους και κατάργηση φοροαπαλλαγών για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της. Ο Γκασπάρ ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο αυξανόμενο χρέος των περιφερειακών κυβερνήσεων και να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το real estate και τις επενδύσεις σε υποδομές ως μοχλός ανάπτυξης.
«Η πρόκληση για την Κίνα είναι ανάπτυξη, σταθερότητα και καινοτομία», τόνισε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Σε πτωτική τροχιά το ελληνικό χρέος – Κάτω από το 150% το 2027
ΔΝΤ: Προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους από την αγορά κρατικού χρέους
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024 στην Ελλάδα – Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News