Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 08:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Microsoft: Νέα εργαλεία AI για την παροχή καλύτερης φροντίδας από τους γιατρούς 

Microsoft: Νέα εργαλεία AI για την παροχή καλύτερης φροντίδας από τους γιατρούς 

Νέα δεδομένα και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε η Microsoft, που στοχεύουν να βοηθήσουν τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να έχουν εύκολη πρόσβαση και να μαθαίνουν από τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που συλλέγουν οι γιατροί και τα νοσοκομεία.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης και των βιοεπιστημών είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία άνω του 30% όλων των δεδομένων που παράγονται παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αξιοποιήσει κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες, καθώς αποθηκεύονται σε μια ποικιλία διαφορετικών συστημάτων και μορφών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 97% όλων των δεδομένων που παράγονται από τα νοσοκομεία παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Microsoft είπε την Τρίτη στο συνέδριο HLTH στο Λας Βέγκας, ότι ανέπτυξε νέα εργαλεία ειδικά για αυτό το λόγο στο Fabric, τη πλατφόρμα δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων της εταιρείας. Η πλατφόρμα μπορεί να συνδυάζει δεδομένα από πηγές όπως ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, εικόνες, εργαστηριακά συστήματα, ιατρικές συσκευές και άλλες πηγές, ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να τα τυποποιήσουν και να έχουν πρόσβαση σε αυτά στο ίδιο μέρος. Η Microsoft είπε ότι τα νέα εργαλεία θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της χρονοβόρας διαδικασίας αναζήτησης δεδομένων σε διάφορες πηγές.

Νέα εργαλεία υγείας Azure AI

Η Microsoft παρουσίασε επίσης νέα εργαλεία για οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των υπηρεσιών της πλατφόρμας Azure AI την Τρίτη.

Η εταιρεία θα προσφέρει ένα νέο γενετικό chatbot AI που ονομάζεται Azure AI Health Bot, το οποίο μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τα εσωτερικά δεδομένα ενός οργανισμού υγείας καθώς και από αξιόπιστες εξωτερικές πηγές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Ο Linishya Vaz, κύριος διευθυντής προϊόντων στη Microsoft Health and Life Sciences, είπε ότι το chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το προσωπικό ενός οργανισμού να κάνει ερωτήσεις, όπως πώς να θεραπεύεται μια συγκεκριμένη ασθένεια και ποια είναι τα εσωτερικά πρωτόκολλα και διαδικασίες. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το chatbot για να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά τους και τους ιατρικούς όρους που αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε.

Η Microsoft ανακοίνωσε μια άλλη λύση που ονομάζεται Text Analytics για την υγεία, η οποία μπορεί να επισημαίνει και να εξάγει σημαντικές ιατρικές πληροφορίες από μια ποικιλία μη δομημένων πηγών δεδομένων, όπως κλινικά έγγραφα και σημειώσεις. Ο Vaz είπε ότι το εργαλείο θα κυκλοφορήσει στα ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, πορτογαλικά και εβραϊκά εκτός από τα αγγλικά.

Τέλος, η Microsoft αποκάλυψε τρία νέα μοντέλα στο πλαίσιο του Azure AI Health Insights, το οποίο προσφέρει εργαλεία για να βοηθήσει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Το πρώτο μοντέλο, το χρονοδιάγραμμα του ασθενούς, δίνει στους κλινικούς γιατρούς μια απλή, χρονολογική επισκόπηση του ιατρικού ιστορικού ενός ασθενούς, χρησιμοποιώντας γενετική τεχνητή νοημοσύνη για την ενοποίηση πληροφοριών από διαφορετικές μη δομημένες πηγές δεδομένων.

Το δεύτερο μοντέλο, που ονομάζεται απλοποίηση κλινικών αναφορών, επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να απλοποιούν αναφορές γεμάτες περίπλοκη ιατρική ορολογία σε γλώσσα που οι ασθενείς μπορούν να κατανοούν καλύτερα. Και το τρίτο μοντέλο, οι γνώσεις ακτινολογίας, στοχεύει να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς και τους ακτινολόγους εντοπίζοντας σφάλματα και ασυνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές αναφορές. Το μοντέλο μπορεί επίσης να προσφέρει συστάσεις παρακολούθησης.

Ο Vaz είπε ότι τα νέα εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης της Microsoft στο Azure AI θα βοηθήσουν στη βελτίωση των εμπειριών των ασθενών και θα επιτρέψουν στους κλινικούς γιατρούς να επικεντρωθούν στην παροχή καλύτερης φροντίδας. Οι νέες λύσεις είναι διαθέσιμες σε προεπισκόπηση από την Τρίτη, δήλωσε η Microsoft.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης:

Microsoft: Ρεκόρ επιθέσεων σε κράτη, επιχειρήσεις, ανθρώπους

Startup που υποστηρίζει ο Bill Gates θα προτείνει ταινίες και βιβλία μέσω chatbot

CEO της SoftBank: H τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ξεπεράσει τον άνθρωπο σε 10 χρόνια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News