Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ιταλία: Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Ιταλία ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της να συμφωνήσουν σε πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς τα spread των ομολόγων έχουν διευρυνθεί και η Ρώμη ανησυχεί ότι οι αποκλίσεις από το στόχο των δαπανών της για το 2024 θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων από τις Βρυξέλλες. 

Η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη ότι οι μελλοντικοί λογιστικοί κανόνες από την Eurostat θα μπορούσαν να ωθήσουν στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους, καθιστώντας τη θέση της Ρώμης πολύ πιο ευάλωτη. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει τους κινδύνους που συνδέονται με την απόφαση της Eurostat, η οποία θα έχει ληφθεί έως τα μέσα του 2024. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι έπαψαν να ισχύουν από το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να επιστρέψουν από το επόμενο έτος με μεταρρυθμίσεις οι οποίες τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.. Η Ιταλία ζητά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ελαστικοί, που σημαίνει πιο ευνοϊκή μεταχείριση των διάφορων τύπων επενδύσεων, όπως και στις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. 

Η τελευταία πρόταση της Ιταλίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα την προστατεύσει από την αναθεώρηση των κανόνων της Eurostat τους επόμενους μήνες σχετικά με το πόσο δαπανηρές υπολογίζονται οι φορολογικές εκπτώσεις για βελτιώσεις πράσινων κατοικιών.

Η Ιταλία τα έχει ήδη συμπεριλάβει σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, γεγονός που έχει διογκώσει τα ελλείμματά της τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, η Eurostat, ακολουθώντας τεχνικά λογιστικά κριτήρια, μπορεί να αποφασίσει ότι ο αντίκτυπος των φορολογικών ελαφρύνσεων θα πρέπει να μετακυλιστεί το 2024 και ακόμη πιο πέρα, αναθεωρώντας καθοδικά τα ελλείμματα για τα έτη που οι κανόνες του Συμφώνου δεν ήταν σε ισχύ και αυξάνοντάς τα όταν οι δημοσιονομικοί κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ξανά. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι η απόφαση της Eurostat μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων για την περίοδο 2020-2023 και σε σημαντική αύξησή τουςτα επόμενα έτη. 

Σε αυτή την περίπτωση, η Ιταλία θα ερχόταν σε αντίθεση με τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο πλαίσιο αυτό, οι Ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανές αναθεωρήσεις της Eurostat θα πρέπει να θεωρούνται ως “σχετικός παράγοντας” για να αποφευχθεί η όποια πειθαρχική διαδικασία.

Η Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις προτάσεις μεμονωμένων χωρών για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο. 

Οι Βρυξέλλες προτείνουν να επικεντρωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες – εξαιρουμένων των διακριτικών δημοσιονομικών εσόδων, του κόστους τόκων και των κυκλικών δαπανών για τη στήριξη της ανεργίας.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών της Ιταλίας «πολύ κάτω» από το ανώτατο όριο του 1,3% που ζήτησαν οι Βρυξέλλες για το 2024.

Αλλά μια δυσμενής απόφαση της Eurostat θα το καθιστούσε αδύνατο, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Μια απόφαση της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ πιθανότατα θα εντείνει την αυξανόμενη πίεση της αγοράς στο χρέος της Ρώμης, το οποίο είναι αναλογικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου, αύξησε τον στόχο του ελλείμματος του επόμενου έτους στο 4,3% από το προηγούμενο 3,7% και στόχευσε την επιστροφή του κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μόνο το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους την ίδια περίοδο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η κεντρική τράπεζα καλεί την Μελόνι να διώξει τις ανησυχίες των επενδυτών

Ιρλανδία: Έρχονται δύσκολα για το δημοσιονομικό «πρωταθλητή» της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News