Business & Finance Σάββατο 21/10/2023, 11:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστικό όπλο της οικονομίας των ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι με χρήματα για ξόδεμα

Οι Αμερικανοί 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν μερίδιο ρεκόρ στις δαπάνες και είναι λιγότερο επιρρεπείς στα επιτόκια

Το μυστικό όπλο της οικονομίας των ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι με χρήματα για ξόδεμα

Οι Αμερικανοί 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν μερίδιο ρεκόρ στις δαπάνες και είναι λιγότερο επιρρεπείς στα επιτόκια.

Γιατί οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί τόσο ανθεκτικές, τη στιγμή που η Federal Reserve έχει αυξήσει τα επιτόκια; Ένας σημαντικός παράγοντας που δεν λαμβάνουν πολλοί υπόψη είναι ότι οι καταναλωτές γερνούν.

Τον Αύγουστο, το 17,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ ήταν 65 ετών και άνω, σύμφωνα με το Census Bureau, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1920 και αυξήθηκε απότομα από το 13% που ήταν το 2010. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι απλώς περισσότεροι. Τα οικονομικά τους είναι σε γενικές γραμμές σε ισορροπία, έχουν λιγότερη ανάγκη να πάρουν ένα δάνειο, αφού κάνουν λιγότερα νέα ξεκινήματα και δεν κινδυνεύουν τόσο από απολύσεις, όσο άλλες ηλικιακές ομάδες καταναλωτών.

Αυτό έχει κάνει τους ηλικιωμένους, μία υπολογίσιμη αγοραστική δύναμη. Οι Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 22% των δαπανών πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1972 και από το 15% που ήταν το 2010, σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τις καταναλωτικές δαπάνες που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

«Αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα έχουν σημασία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε στη Wall Street Journal η Susan Sterne, επικεφαλής οικονομολόγος στην Economic Analysis Associates.

Οι εν λόγω τάσεις δαπανών των ηλικιωμένων αντικατοπτρίζουν την υγεία, τον πλούτο και ίσως τις παρατεταμένες ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, όταν αφενός στερήθηκαν πολλά πράγματα και αφετέρου ζούσαν υπό τον φόβο του θανάτου, καθώς βρίσκονταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το μέσο νοικοκυριό με επικεφαλής άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω ξόδεψε 2,7% περισσότερο πέρυσι από ό,τι το 2021, ποσοστό προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, σε σύγκριση με 0,7% για νοικοκυριά κάτω των 65 ετών. Οι δαπάνες από νοικοκυριά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αυξήθηκαν κατά 34,5% από το 1982, σε σύγκριση με 16,5% για τα νοικοκυριά με νεότερα άτομα.

Δεν υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα για το 2023. Ωστόσο, οι καταναλωτές άνω των 60 ετών ανέφεραν ότι ξόδεψαν 7,9% περισσότερα τον Αύγουστο από ό,τι πέρυσι, σε σύγκριση με αύξηση 5,1% μεταξύ των ηλικιών 40 έως 60 ετών και 4,6% στους νεότερους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα δεν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί ηλικίας 70 ετών και άνω κατέχουν τώρα σχεδόν το 26% του πλούτου των νοικοκυριών, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1989, σύμφωνα με τη Federal Reserve.

Ενώ οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν μια σχετικά υψηλή πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος, ο Ed Yardeni, πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Yardeni Research, δεν είναι ένας από αυτούς. Ένας σημαντικός λόγος, είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fed, μόνο οι baby boomers έχουν συγκεντρώσει τώρα 77,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο.

Έχουν μικρότερο χρέος από καταναλωτικά δάνεια, ελάχιστο χρέος από φοιτητικά δάνεια και είναι πιο πιθανό να είναι ιδιοκτήτες σπιτιών. Υπάρχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί να μετακομίσουν λόγω μιας επεκτεινόμενης οικογένειας ή μιας νέας δουλειάς από τους Gen Z και τους Millennials, προστατεύοντάς τους από τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους στέγασης.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν μετριάσει τους ηλικιωμένους από τη δίδυμη μάστιγα του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι, οι δαπάνες τους είναι λιγότερο ευάλωτες στην αύξηση της ανεργίας που πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν στα επόμενα τρίμηνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Σάμερς: Οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News