Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 21:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τι θα κάνει τα τεράστια αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακρατεί;

Κίνα: Τι θα κάνει τα τεράστια αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακρατεί;

Οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάρκεια δεκαετιών που καταγράφουν οι τιμές των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων στρέφoυν την προσοχή στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακρατεί η Κίνα. 

Καθώς οι συζητήσεις εστιάζονται γύρω από το πόσο υψηλά θα φθάσουν οι αμερικανικές αποδόσεις, ο οικονομολόγος Τόρστεν Σλοκ της Apollo Global Management αναφέρει ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας σημαίνει πως η χώρα έχει λιγότερα δολάρια για να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, ο Μαρκ Γουίλιαμς της Capital Economics ανέφερε ότι υπάρχουν «ελάχιστες ενδείξεις» ότι η Κίνα ευθύνεται για την πρόσφατη αναταραχή στη μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους του πλανήτη. 

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η αγορά τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο να διατηρηθούν οι αποδόσεις σταθερές σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Η μακροχρόνια διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον έχει πυροδοτήσει επίσης φημολογίες ότι το Πεκίνο μπορεί να σταματήσει να επενδύει τα αποθεματικά του σε αμερικανικό ενεργητικό – κίνηση που επίσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. 

China Shifts to US Agency Bonds From Treasuries

Cumulative sums of net purchases since November 2013

Sources: Bloomberg, US Department of the Treasury

Ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην αξιωματούχος Εμπορίου και του υπουργείου Οικονομικών, διέψευσε την επικρατούσα άποψη ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μείωση της ζήτησης για αμερικανικά κρατικά ομόλογα από το Πεκίνο. 

«Η Κίνα ανησυχεί για τη χρησιμοποίηση του δολαρίου ως όπλο και το εύρος των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναλογία του δολαρίου στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας παραμένει σταθερή από το 2015», ανέφερε ο Σέτσερ. 

Η Κίνα έχει πωλήσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 183,1 δισ. δολαρίων από το Νοέμβριο του 2013, όταν οι διακρατήσεις της είχαν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Πάντως, ο Σλοκ της Apollo ανέφερε ότι η Κίνα έχει αρχίσει να πωλεί αμερικανικά κρατικά ομόλογα με πολύ ταχύτερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες. «Ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται για κυκλικούς και διαρθρωτικούς λόγους και οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι λιγότερες. Ως συνέπεια, η Κίνα διαθέτει λιγότερα δολάρια για να τα ανακυκλώνει σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα». 

Ο Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, δεν συμφωνεί ότι τα νούμερα υποστηρίζουν την άποψη πως το Πεκίνο περιορίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. 

«Η πτώση της αξίας των κινεζικών διακρατήσεων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν μας λέει και πολλά για το εάν η Κίνα έχει διαφοροποιηθεί από το δολάριο. Μία ενδελεχής ματιά στα στοιχεία υποδηλώνει ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί, παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις για απεξάρτηση. Η ανάλυση της Φέντεραλ Ριζέρβ υποδηλώνει ότι η Κίνα παραμένει καθαρός αγοραστής ενεργητικού σε δολάρια», εξηγεί. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News