Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Exxon: Προ των πυλών το μεγαλύτερο deal μετά την Mobil- Εξαγοράζει την Pioneer

Exxon: Προ των πυλών το μεγαλύτερο deal μετά την Mobil- Εξαγοράζει την Pioneer

Η Exxon Mobil πλησιάζει σε συμφωνία για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources μια εξαγορά ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία μπορεί να αναδιαμορφώσει την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. 

H εξαγορά της Pioneer, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη συμφωνία της Exxon από τη συγχώνευση με την Mobil το 1999. Oπως εκτιμά η WSJ, η Exxon θα αποκτούσε κυρίαρχη θέση στην πλούσια σε πετρέλαιο λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, μια περιοχή που ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει δηλώσει ότι είναι αναπόσπαστο μέρος των αναπτυξιακών του σχεδίων.

Οι θέσεις της Pioneer στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης Permian, η οποία εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού- θεωρούνται ως μία από τις μεγαλύτερες -ανεκμετάλλευτες ενεργειακά- εκτάσεις στις ΗΠΑ.  

Η ενδεχόμενη συμφωνία επισκιάζει την εξαγορά της Anadarko Petroleum από την Occidental Petroleum το 2019 έναντι περίπου 38 δισ. δολαρίων, και θα ξεπερνούσε την εξαγορά της XTO Energy από την Exxon το 2010 έναντι περισσότερων από 30 δισ. δολαρίων.

Ο CEO Darren Woods, ο οποίος ανέλαβε CEO το 2017, αρχικά υποσχέθηκε να αυξήσει δραματικά την παραγωγή πετρελαίου της Exxon. Η κατάρρευση όμως της αγοράς πετρελαίου το 2020 οδήγησε σε ζημιές άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2021, η Exxon έχασε μια διαμάχη δια πληρεξουσίων αντιπροσώπων από την επενδυτική εταιρεία Engine No. 1, η οποία κατακεραύνωσε την διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ωστόσο, η Exxon ανέκαμψε και σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Exxon χρησιμοποίησε τις ταμειακές ροές της για να ανταμείψει τους επενδυτές με επαναγορές και μερίσματα και υποσχέθηκε πειθαρχημένες δαπάνες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Woods, Exxon: Απαραίτητη η μείωση των εκπομπών CO2 στην αγορά για την ενεργειακή μετάβαση

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

«Προσγειώνονται» τα κέρδη των Big Oil – Τα επόμενα βήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News