Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 09:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ενδείξεις σταθεροποίησης στον βιομηχανικό τομέα

Γερμανία: Ενδείξεις σταθεροποίησης στον βιομηχανικό τομέα

Ανέκαμψαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων, σε μια ένδειξη ότι ο κρίσιμος μεταποιητικός τομέας της χώρας ενδέχεται να σταθεροποιείται, έπειτα από την πτώση που έφεραν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τα υψηλότερα επιτόκια.

Η ζήτηση αυξήθηκε 3,9%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί πτώση 11,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο οφειλόταν κυρίως στους υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά είδη και τα προϊόντα οπτικών.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει αναδειχθεί στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να προβλέπεται αρνητική φέτος, λόγω της μείωσης της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Καθώς η Γερμανία εξαρτάται έντονα από το παγκόσμιο εμπόριο, η χώρα έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και την παγκόσμια επιβράδυνση.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% τον Αύγουστο, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η Bundesbank εκτιμά ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνώθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο, αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη το επόμενο έτος λόγω της αύξησης των μισθών και του βραδύτερου πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από βαθύτερες προκλήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη Ρωσία για φθηνή ενέργεια, ενώ η γήρανση του εργατικού δυναμικού καθιστά δυσκολότερη την εύρεση προσωπικού και η εξάρτηση από την Κίνα εξελίσσεται σε βαρίδι, τώρα που η οικονομία της επιβραδύνει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Η κρίση των ακινήτων μετρά τα πρώτα μεγάλα θύματά της

BreakingViews: Η Γερμανία ίσως «χαραμίζει» μια καλή κρίση

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News