Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: «Πράσινο» από το κοινοβούλιο στον έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Ιταλία: «Πράσινο» από το κοινοβούλιο στον έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που προβλέπει έναν αμφιλεγόμενο έκτακτο τραπεζικό φόρο. Τα σχέδια για τον φόρο τρόμαξαν αρχικά τους επενδυτές, ενώ εν συνεχεία η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση που προβλέπει ρήτρα αποφυγής του φόρου.

Η δεξιά κυβέρνηση της Giorgia Meloni κέρδισε την υποστήριξη για ένα σχέδιο που προβλέπει τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, αλλά προσφέρει στους δανειστές τη δυνατότητα να αποφύγουν την πληρωμή, εάν βάλουν στην άκρη πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα. Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Πέμπτης ήταν το τελευταίο βήμα που απαιτείται για να καταστεί η νομοθεσία δεσμευτική.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη ήταν το τελευταίο βήμα που απαιτούνταν για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου μετά τις έντονες αντιδράσεις του τραπεζικού κλάδου. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του φόρου στα κρατικά ταμεία, με την κυβέρνηση Μελόνι να εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Τροποποίηση του τραπεζικού φόρου – Προσφέρει ρήτρα αποχώρησης

H κόρη του Μπερλουσκόνι κατά της Μελόνι: Είναι δημαγωγός

Ιταλία: Θα επιδεινωθεί το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News