Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Επιμένει για υψηλά επιτόκια, όσο χρειαστεί

Lagarde: Επιμένει για υψηλά επιτόκια, όσο χρειαστεί

Η Christine Lagarde παραμένει σταθερή ως προς τη στάση της να μην προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς όμως και να τις αποκλείει. 

Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ «θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Lagarde, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, όταν είχε αποφασιστεί η 10η επιτοκιακή αύξηση.

«Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο που εξετάζει την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε η Lagarde και συνέχισε «συγκεκριμένα, έχουμε αποφασίσει ότι οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα βασίζονται σε τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία για τη σύσφιξη της πολιτικής μας που ξεκίνησε απότομα για να επιβραδύνει στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικό ρυθμό. Πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΤΚ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκώς χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγακρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lane (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η διατήρηση των τωρινών επιτοκίων

Χόλζμαν: Η ΕΚΤ θα πρέπει να 10πλασιάσει τα αποθεματικά των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News