Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ο κατακερματισμός απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση

ΔΝΤ: Ο κατακερματισμός απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση

Οι κατακερματισμένες αγορές εμπορευμάτων, κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και κινδυνεύουν να αυξήσουν την τιμή της καθαρότερης ενέργειας, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ορυκτά που είναι κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, του λιθίου και του χαλκού, καθώς και γεωργικά προϊόντα ιδιαίτερα εμπορεύσιμα, όπως το σιτάρι, είναι άκρως ευάλωτα στον «γεωοικονομικό κατακερματισμό», εκτιμά το ΔΝΤ, αναφερόμενο σε μια ανοδική τάση που καθοδηγείται από την τάση που ανατρέπει την ενοποίηση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και οι δυτικές κυρώσεις έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων, διατηρώντας τις τιμές υψηλές και επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναζητούν νέες εμπορικές συνεργασίες που επικεντρώνονται στα λεγόμενα κρίσιμα ορυκτά, τα οποία είναι απαραίτητα για την πράσινη τεχνολογία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την κυρίαρχη θέση εφοδιασμού της Κίνας.

«Ο κατακερματισμός της αγοράς εμπορευμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, δημουργώντας απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και το κόστος των προσπαθειών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε το ΔΝΤ. «Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν ένα ακόμη επιχείρημα για πολυμερή συνεργασία σε εμπορικές πολιτικές για την αποτροπή τέτοιων αποτελεσμάτων».

Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη θα δεχόταν μικρό πλήγμα, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και άλλες ευάλωτες χώρες θα μπορούσαν να δουν μια μέση μακροπρόθεσμη επιβράδυνση της ανάπτυξης της τάξης του 1,2%, κυρίως λόγω του αντίκτυπου στις γεωργικές εισαγωγές. Οι απώλειες για ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 2%.

Ελλείψει πολυμερών προστατευτικών δεικλίδων ασφαλείας, το ΔΝΤ πρότεινε τη δημιουργία συμφωνιών «πράσινου διαδρόμου» – για τη διασφάλιση της ροής των ορυκτών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και συμφωνιών διαδρόμου τροφίμων – προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε όλες τις χώρες και τα εθνικά εισοδήματα.

 

moneyereview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η τιμολόγηση του άνθρακα κομβικό σημείο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων

Ευρώπη: Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Η βραδυφλεγής βόμβα του παγκόσμιου χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News