Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lane (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η διατήρηση των τωρινών επιτοκίων

Lane (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η διατήρηση των τωρινών επιτοκίων

Την ανυποχώρητη στάση της ΕΚΤ για μάχη έναντι του πληθωρισμού υπερθεμάτισε με δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Philip Lane.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πολύ πάνω από το 2%, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον στόχο κι επομένως υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει όσον αφορά τη μείωση των τιμών», δήλωσε ο Lane σε συνέδριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη. 

Ωστόσο, ο Lane τόνισε ότι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό» και ότι «το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο ίδιος υποβίβασε τη σημασία της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, όταν θα παρουσιαστούν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, προειδοποιώντας να μην εναποθέτουμε εκεί τις ελπίδες μας για να διαπιστώσουμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο της νομισματικής πολιτικής.

«Ανεξάρτητα από το αν είναι ο Δεκέμβριος, ο επόμενος Μάρτιος ή ο επόμενος Ιούνιος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα – ένα μέρος αυτής της αβεβαιότητας δεν θα εκτονωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν θα έδινα υπερβολική έμφαση στον Δεκέμβριο ως προς την κρισιμότητα των αποφάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 συνεχείς φορές και πλέον οι οικονομολόγοι και οι αγορές προβλέπουν το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 4% για το πρώτο μισό του 2024. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε η Eurostat την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν αυτή την πρόβλεψη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 4,3% και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, στο 4.5%.

Lane (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η διατήρηση των τωρινών επιτοκίων-1

Οι προβλέψεις

Ο Lane αναγνώρισε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% θα χρειαστεί χρόνο με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΚΤ να τοποθετούν την επίτευξη του στόχο στο τρίτο τρίμηνο του 2025.

«Δεν περιμένουμε να διατηρηθεί η τρέχουσα χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, αλλά περιμένουμε να δούμε τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται από εκεί που είναι τώρα», δήλωσε. «Η ενέργεια είναι ένα τόσο ευμετάβλητο στοιχείο, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να παρακολουθούμε την ενέργεια τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus τόνισε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές «γραμμές αντίστασης» και ότι «η διατήρηση των επιτοκίων σε αρκετά υψηλά επίπεδα είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη στην πορεία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο».

Ορισμένοι policymakers έχουν υπαινιχθεί ότι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις. Ο Valimaki, ο αξιωματούχος που αναπληρώνει τον Olli Rehn της Φινλανδίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο δεν αποκλείει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε πρόσθετη καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το επικοινωνιακό χάσμα του ψηφιακού ευρώ

Χόλζμαν: Η ΕΚΤ θα πρέπει να 10πλασιάσει τα αποθεματικά των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News