Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων – Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων – Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις

Πτώση περίπου 2% σημείωσαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε και οι συναλλασσόμενοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, ανήσυχοι από τις προβλέψεις για αύξηση της προσφοράς αργού και τις πιέσεις στη ζήτηση από τα υψηλά επιτόκια. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε στα 90,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 89,22 δολάρια. Και οι δύο τιμές παρουσιάζουν πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο. 

Αναλυτές από τον χώρο της ενέργειας ανέφεραν ότι ορισμένοι traders έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 30% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Κερδοσκόποι έχουν αυξήσουν τις θέσεις αγοράς στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και στο ICE στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2022. 

Το αμερικανικό δολάριο άγγιξε υψηλό 10μήνου έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη, από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει τη διακοπή της λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Από την άλλη, τα μακροοικονομικά εξακολουθούν να ενισχύουν το σενάριο ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγούσε σε κάμψη της ζήτησης για πετρέλαιο σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο που καθιστά πιο ακριβό το πετρέλαιο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. 

«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται και αυτό καθοδηγεί τόσο τις συναλλαγές του δολαρίου όσο και τη ζήτηση για αργό», αναφέρει ο Έντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις ασκούν πιέσεις στις τιμές. 

Στην Ευρώπη, η μεταποιητική δραστηριότητα σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Βρετανία παρέμεινε σε ύφεση το Σεπτέμβριο. 

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 5,1% στην Κίνα για φέτος, όμως αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το 2024. 

Έρχεται περισσότερο πετρέλαιο

Διοχετεύοντας περισσότερο αργό στο σύστημα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αρχίσει εκ νέου εργασίες αυτή την εβδομάδα για την κατασκευή αγωγού από το Ιράκ, μετά από διακοπή έξι μηνών. 

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με ανάλυση της ING. 

Oι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν αυτή την Τετάρτη μαζί με την Ρωσία και άλλους συμμάχους όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα επίπεδα της παραγωγής τους. 

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο παρά τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News