Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ackman: Φρενάρει η οικονομία των ΗΠΑ – Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις

Ackman: Φρενάρει η οικονομία των ΗΠΑ – Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έκρουσε ο Bill Ackman της Pershing Square τη Δευτέρα, καθώς πιστεύει ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται λόγω των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων.

«Νομίζω ότι η Fed έχει μάλλον τελειώσει με τις αυξήσεις. Νομίζω ότι η οικονομία έχει αρχίσει να πατάει φρένο», δήλωσε ο Ackman στο CNBC. «Νομίζω ότι το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων είναι αρκετά υψηλό για να περιορίσει την ανάπτυξη».

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ παράλληλα έχει προαναγείλει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Fed προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά φέτος. Ωστόσο, πολλοί στη Wall Street έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας ύφεση, καθώς η οικονομία αισθάνεται τις επιπτώσεις υστέρησης από τα μαζικά μέτρα σύσφιξης.

«Τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων … τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ackman. «Η οικονομία εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά σίγουρα αποδυναμώνεται. Βλέπουμε πολλές ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund δήλωσε πως πιστεύει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα. O Ackman δήλωσε ότι οι επενδυτές που έχουν δανειστεί βραχυπρόθεσμα σε σταθερό και χαμηλό επιτόκιο και αναγκάζονται σε ανατιμολόγηση ειδικά στην αγορά εμπορικών ακινήτων θα έχουν μια «πολύ δύσκολη περίοδο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Δεν πουλάμε παγωτό για να μοιράζουμε χαμόγελα»: Αντιδρούν οι CEO της Big Oil στη κριτική για το κλίμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News