Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 15:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών: Οι αμερικανικές επιχειρήσεις «σφίγγουν τα λουριά»

Αυξήσεις μισθών: Οι αμερικανικές επιχειρήσεις «σφίγγουν τα λουριά»

Οι εταιρείες περιορίζουν τα μπάτζετ τους για αυξήσεις στους μισθούς το επόμενο έτος, ένα σημάδι ότι «σφίγγουν τα λουριά», σοκάροντας ίσως ορισμένους εργαζόμενους που είχαν απολαύσει δύο συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε έρευνα από την Aon Plc, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία αποδοχών για περισσότερους από 5.500 εργοδότες, είπαν ότι οι αυξήσεις θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 3,7% σε όλους τους κλάδους το επόμενο έτος, από 3,9% φέτος, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τα μπάτζετ τους. Αυτό έρχεται σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε σχέση με τα περσινά υψηλά. 

Μια ξεχωριστή έρευνα από τη συμβουλευτική εταιρεία Mercer διαπίστωσε παρόμοια τάση, με τους μισθούς να αυξάνονται κατά 3,5% το επόμενο έτος, από 3,9% το 2023.

Ωστόσο, τα εν λόγω ποσοστά αυξήσεων εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν οι αυξήσεις παρέμειναν περίπου στο 3% ετησίως.

Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και στην ιστορικά χαμηλή ανεργία, δήλωσε η ανώτερη διευθύντρια της Mercer, Lauren Mason. 

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου έπεσαν σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. 

Ο πληθωρισμός της χώρας, ο οποίος ξεπέρασε το 9% το περασμένο καλοκαίρι, έχει πέσει τουλάχιστον στο μισό. Η Mason είπε ότι περαιτέρω μειώσεις στους προϋπολογισμούς των μισθών είναι πιθανές το επόμενο έτος καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με μόνο το 5% των επιχειρήσεων του κλάδου να δηλώνει ότι κάνει προσλήψεις με επιθετικούς ρυθμούς, σύμφωνα με την Aon. Πρόκειται για μείωση 22% σε σχέση με πέρσι. Οι εταιρείες τεχνολογίας συνήθως ξεπερνούν άλλους τομείς στις μισθολογικές αυξήσεις, αλλά μετά τις απολύσεις και τις περικοπές δαπανών πρόκειται να προσφέρουν αυξήσεις μόλις 3,3% το επόμενο έτος, διαπίστωσε η Mercer, ποσοστό μικρότερο από εκείνο στους τομείς της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών.

Οι αυξήσεις μισθών που συνδέονται με τις προαγωγές θα επιβραδυνθούν επίσης το επόμενο έτος, διαπίστωσε η Mercer, για τον απλό λόγο ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν λιγότερα άτομα. Κατά τη διάρκεια της έκρηξης προσλήψεων του 2021 και του 2022, πολλές εταιρείες μοίρασαν αυξήσεις και προαγωγές σε υπαλλήλους, ακόμη και σε μη συνηθισμένες περιόδους, για να κρατήσουν τα καλύτερα ταλέντα τους. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι επτά στις δέκα εταιρείες δαπάνησαν περισσότερα από όσα είχαν προγραμματίσει για προσαρμογές μισθών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με έρευνα από τη συμβουλευτική εταιρεία Willis Towers Watson (WTW).

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι Ελληνες εργάζονται πολύ, αλλά αμείβονται με χαμηλούς μισθούς

«Κόφτης» αυξήσεων και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τριετίες

Πώς μειώθηκε ο πληθωρισμός χωρίς μαζικές απολύσεις;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News