Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο
Οι συναυλίες, τα ταξίδια και οι τσάντες σχεδιαστών έχουν προτεραιότητα έναντι της εξοικονόμησης για την αγορά ενός σπιτιού ή μια αναποδιά.
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα έπρεπε να ξοδεύουν λιγότερα αυτή την περίοδο. Τα επιτόκια ανεβαίνουν. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία έχουν συρρικνωθεί. Και η αγορά εργασίας γίνεται λιγότερο καλή.
Ωστόσο, οι δαπάνες των νοικοκυριών, ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, παραμένουν ισχυρές. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 5,8% περισσότερα τον Αύγουστο από ό,τι πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο βρίσκεται κάτω του 4%.
Φέτος το καλοκαίρι, οι καταναλωτές έδωσαν περισσότερα χρήματα για εμπειρίες, με τη Delta Air Lines να σημειώνει έσοδα-ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο και την Ticketmaster να πουλάει πάνω από 295 εκατομμύρια εισιτήρια για εκδηλώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, αύξηση σχεδόν 18% από έτος σε έτος.
Οικονομολόγοι και οικονομικοί σύμβουλοι λένε ότι το να βάζουν οι καταναλωτές τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και στόχους τους πάνω από τους μακροπρόθεσμους είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο, αυτή η στιγμή είναι διαφορετική, τονίζουν.
Μια πανάκριβη αγορά κατοικίας έχει οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές να εγκαταλείψουν την ιδέα να αγοράσουν ένα σπίτι, κάτι για το οποίο ιστορικά οι Αμερικανοί εξοικονομούσαν χρήματα.
Την ίδια στιγμή, η πανδημία έδειξε την αστάθεια οποιωνδήποτε μακροπρόθεσμων σχεδίων που σχετίζονται με την υγεία, την εργασία ή την καθημερινή ζωή. Έτσι, οι καταναλωτές πλέον ξοδεύουν σε εμπειρίες που θα ζήσουν μια φορά στη ζωή τους επειδή ανησυχούν ότι μπορεί να μην μπορούν να τις κάνουν αργότερα.
«Δεν είναι ότι έχουν τύψεις που έδωσαν εκεί τα χρήματα», λέει ο Michael Liersch, σύμβουλος στην Wells Fargo. «Είναι το αντίθετο από αυτό, ότι δηλαδή, αν δεν το έκαναν, θα μετάνιωναν».
Ο Liersch προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το κύμα δαπανών είναι μια φάση ή νέα κανονικότητα.
Επιπλέον, οι καταναλωτές παραμένουν απογοητευμένοι για τον πληθωρισμό, καθώς η τιμή πολλών αγαθών συνεχίζει να είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.
Ο Ibby Hussain, ο οποίος ασχολείται με το μάρκετινγκ, λέει στη Wall Street Journal, ότι το διαμέρισμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που νοικιάζει ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του για 3.000 δολάρια το μήνα θα κόστιζε ένα εκατομμύριο δολάρια αν το αγόραζαν. Με τις τρέχουσες τιμές, αυτό σημαίνει περίπου 5.000 δολάρια το μήνα μετά από μια προκαταβολή 200.000 δολαρίων, χωρίς τους φόρους ιδιοκτησίας. «Και δεν είναι καν τόσο ωραίο διαμέρισμα», τόνισε.
Έτσι, αντί να κάνει οικονομία για μια προκαταβολή για την αγορά σπιτιού, όπως σχεδίαζε, αφού έκλεισε τα 30 και αρραβωνιάστηκε τον περασμένο χρόνο, άρχισε να ξοδεύει.
Πρώτα, αγόρασε ένα εισιτήριο 1.600 δολαρίων για την περιοδεία της Taylor Swift, Eras και μετά ξόδεψε 3.500 δολάρια σε ένα bachelor party στην Ίμπιζα της Ισπανίας.
«Ας απολαμβάνω τουλάχιστον όσα έχω τώρα», λέει.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε τουρισμό… από φόβο
Ο φόβος της κλιματικής αλλαγής ωθεί μερικούς ανθρώπους να προσπαθήσουν να δουν μέρη πριν αλλοιωθούν. Σε μια μηνιαία έρευνα της Deloitte σε 19.000 καταναλωτές από όλο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή ήταν το μόνο θέμα ανάμεσα σε 19 διαφορετικές ανησυχίες για τις οποίες οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ πιο ανήσυχοι τον περασμένο χρόνο.
Ο Josh Richner λέει ότι μείωσε σημαντικά τις αποταμιεύσεις του για τα χρόνια της σύνταξης, για να αντέξει οικονομικά ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, που περιελάμβανε μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα αξίας 7.000 δολαρίων, ώστε η οικογένειά του να μπορεί να δει τους πάγους, που λιώνουν και μεγάλα του κομμάτια να πέφτουν στη θάλασσα.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, δεν αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για πάντα. Για όσους μελετούν τις δαπάνες, ωστόσο, η ευρωστία μέχρι αυτό το σημείο ήταν μια έκπληξη.
«Κανονικά σε μια εποχή με υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά και υψηλότερα επιτόκια, δεν περιμένει κανείς οι δαπάνες να αντέξουν τόσο καλά», λέει ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικής έρευνας για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ – πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση του «αγαπημένου» δείκτη της Fed
Ακρίβεια: Πόσα ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά τον μήνα – Τι έκοψαν
Πάουελ: Θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News