Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση του «αγαπημένου» δείκτη της Fed

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση του «αγαπημένου» δείκτη της Fed

Ο δείκτης που προτιμά η Fed για να «διαβάσει» τον υποκείμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ηπιότερο μηνιαίο ρυθμό από τα τέλη του 2020, θέτοντας τη βάση για τους policymakers να αποφύγουν μια επιτοκιακή αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή τους.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών, ο οποίος εξαιρεί τα τροφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Αναλύσεων. Ο γενικός δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,4%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας.
Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα. Σε ονομαστική βάση, οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης επιβράδυνε στο 3,9% από 4,3%, ενώ ο γενικός δείκτης αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 3,5% από 3,4%.

Η διατήρηση το δομικού πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας για να πειστούν οι αξιωματούχοι της Fed ότι κερδίζουν τη μάχη για τον πληθωρισμό και να μην προχωρήσουν σε πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων.

Αφού η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Jerome Powell αναφέρθηκε -σε δηλώσεις του- στις βελτιωμένες εκθέσεις για τον πληθωρισμό. «Θέλουμε να δούμε τις καλές ενδείξεις για τον πληθωρισμό που έχουμε τους τελευταίους τρεις μήνες να διαρκούν περισσότερο», είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρόσφατη συνεδρίαση.

Σημειωτέον ότι αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία σημαντική ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέχρι οι νομοθέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότησή της. Η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει «λουκέτο» στις μη βασικές λειτουργίες της την 1η Οκτωβρίου, στην έναρξη του νέου οικονομικού έτους, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% για την Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News