Ian Bremmer: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την γεωπολιτική τάξη πραγμάτων
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντική επίδραση τόσο στον γεωπολιτικό χάρτη όσο και στην παγκοσμιοποίηση, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer. «Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, τόσο με καλούς όσο και με προβληματικούς τρόπους», είπε.
Στα θετικά, ο Bremmer εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φέρει «μια νέα παγκοσμιοποίηση», σε μία εποχή όπου γίνεται μεγάλη συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον της παγκοσμιοποίησης. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας νέας παγκόσμιας μεσαίας τάξης, όπως είπε στο CNBC.
«Όποιος έχει ένα smartphone θα έχει πρόσβαση σε αυτήν», εξήγησε ο Bremmer, εκτιμώντας πως αυτό θα αυξήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο. Τομείς όπως η ιατρική και η υγεία θα ενισχυθούν, ενώ οι βιομηχανικές και επιστημονικές διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές. «Με άλλα λόγια, είμαι ενθουσιασμένος με τα όσα θα φέρει στον κόσμο αυτή η τεχνολογία», είπε.
Μίλησε, ωστόσο και για τους κινδύνους, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτούς. Για παράδειγμα, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κώδικα, αλλά μπορεί επίσης να την χρησιμοποιήσει για να χακάρει συστήματα ή να δημιουργήσει κακόβουλο λογισμικό για υπολογιστές. Αντίστοιχα, στην ιατρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων αλλά και ιών.
«Αυτό σημαίνει ότι η διακυβέρνηση που θα υπάρξει θα πρέπει να μην προέρχεται μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τις εταιρείες τεχνολογίας. Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Bremmer. «Πριν από ένα χρόνο, δεν θυμάμαι να είχα ούτε μία συζήτηση με έναν ηγέτη κράτους, οπουδήποτε στον κόσμο, όπου να με ρώτησαν για την τεχνητή νοημοσύνη, όπου να ανησυχούσαν θεμελιωδώς για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο πολιτικό τους σύστημα, στην παγκόσμια οικονομία, στην εθνική ασφάλεια. Σήμερα, μετά βίας μπορώ να σκεφτώ έναν ηγέτη κράτους που δεν με ρωτά για αυτό».
Χώρες από όλο τον κόσμο, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το G7 μαθαίνουν για την τεχνητή νοημοσύνη, εξετάζουν τι γνωρίζουν και τι όχι και μελετούν τον ρόλο που παίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Bremmer.
Πραγματικά, από τα τέλη του 2022, όταν άρχισε να διαφαίνεται η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, χώρες από όλο τον κόσμο πασχίζουν να κατανοήσουν πώς θα πρέπει να ρυθμίσουν την τεχνολογία αυτή. Ο απίστευτα γρήγορος ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και το μεγάλο φάσμα των προκλήσεων –από την εργασιακή ασφάλεια έως την εθνική ασφάλεια- δυσκολεύει τις προσπάθειες των αρχών.
Τον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές πέρασαν ένα πλαίσιο που απαιτεί τον έλεγχο των νέων εργαλείων AI, όπως είναι τα chatbots, πριν να κυκλοφορήσουν στον ευρύ πληθυσμό αλλά και απαγορεύει στοιχεία της τεχνολογίας, όπως είναι η real-time αναγνώριση προσώπου. Μέτρα έχει λάβει και η Κίνα. Όμως για να υπάρξει ένα σωστό εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, απαιτείται μεγαλύτερη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζει ο Bremmer. «Δεν μπορείς να το ελέγξεις εάν δεν ξέρεις τι είναι», εξηγεί. «Χρειαζόμαστε μία διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, ένα διακρατικό πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη, με τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες, τις εταιρείες να έρθουν μαζί, για να κατανοήσουν τι μπορεί να κάνει το AI, ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες, ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει «επανάσταση» στις αλυσίδες τροφοδοσίας
Το ChatGPT έμαθε να λέει ψέματα – Και το κάνει καλύτερα από τους ανθρώπους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News