Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτωτικό γύρισμα – Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους

Πετρέλαιο: Πτωτικό γύρισμα – Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους

Σε πτώση περίπου 2% γύρισαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι συναλλασσόμενοι ρευστοποίησαν τα κέρδη τους, αφότου οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλό 10μήνου, εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλά επιτόκια θα ασκήσουν πιέσεις στις οικονομίες και στη ζήτηση για πετρέλαιο. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 1,7% στα 94,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε κάτω από τα 92 δολάρια με πτώση 2,4%. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, το brent είχε αγγίξει τα 97,69 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, ενώ το αργό στα 95,03 δολάρια είχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς και μεγάλης μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων. 

«Το πετρέλαιο υπαναχώρησε. Λίγο πριν από τα 100 δολάρια, οι επενδυτές στην αγορά ενέργειας ρευστοποίησαν τα κέρδη τους», αναφέρει ο Έντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

H αγορά ανησυχεί ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα ενθαρρύνουν την Φέντεραλ Ριζέρβ και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στα υψηλά επιτόκια για να κάμψουν τον πληθωρισμό. 

«Το αργό λειτουργεί τώρα ως καταλύτης για πτωτική διόρθωση, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τις υψηλές τιμές πετρελαίου ως ένα λόγο για τον οποίο η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκιά της υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι αναμενόταν για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό», αναφέρουν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Gelber & Associates. 

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ φαίνεται να κινείται με κεκτημένη ταχύτητα και σε αυτό το τρίμηνο χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας και τις μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις. 

Για το τρίτο τρίμηνο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από 4%, όμως στο τέταρτο τρίμηνο μπορεί να έχουμε μεγάλη επιβράδυνση, ειδικά εάν η αμερικανική κυβέρνηση οδηγηθεί σε shutdown από την 1η Οκτωβρίου. 

Ο παράγοντας που ώθησε σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου ήταν η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε ιστορικό χαμηλό, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος πετρελαίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βενζινοπώλες: Στο 1,5 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, ζητούν επιδότηση στην αντλία

Πετρέλαιο: Το brent ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και τα 97 δολάρια το βαρέλι

Έρευνα: Ένας στους δύο κόβει από φαγητό για να πληρώσει ρεύμα και θέρμανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News