Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 12:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι ηλεκτροκίνηση της Κίνας- Πώς επηρεάζονται Tesla και BMW

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι ηλεκτροκίνηση της Κίνας- Πώς επηρεάζονται Tesla και BMW

Μη κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η Tesla και η BMW , θα μπορούσαν να εξεταστούν ως μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας επιδοτήσεων για την Κίνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Σε αυτό το στάδιο, το εύρος της έρευνας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Επομένως, πραγματοποιούμε τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τις κινεζικές αρχές. Αυτό που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την πλευρά της Επιτροπής είναι ότι, αυστηρά μιλώντας, δεν καλύπτει μόνο ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής μάρκας», τόνισε στο CNBC, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις που έχει δώσει η Κίνα σε κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού συγκέντρωσε στοιχεία για σημαντικές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου τα οχήματα που παράγονται στο μπλοκ αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό λόγω των φθηνότερων προϊόντων που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα.

Η έρευνα της ΕΕ μπορεί να διαρκέσει έως και 13 μήνες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μερίδιο των κινεζικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 8% φέτος και θα μπορούσε να φτάσει το 15% έως το 2025.

Ο Dombrovskis αναγνώρισε επίσης το δύσκολο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν δρόμο προς αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Αυτό που βασίζεται στο ανοιχτό, δίκαιο εμπόριο, τις επενδύσεις και τη συνεργατικότητα στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», είπε ο Dombrovskis.

«Ή μπορούμε να επιλέξουμε ένα μονοπάτι που σιγά σιγά μας απομακρύνει. Εκεί όπου τα κοινά οφέλη που απολαμβάναμε τις τελευταίες δεκαετίες εξασθενούν. Και, ως αποτέλεσμα, όπου οι άνθρωποι και οι οικονομίες μας αντιμετωπίζουν μειωμένες ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Αυτή είναι μια από τις πιο αιχμηρές διατυπώσεις που προέρχονται από ευρωπαίους αξιωματούχους και ακολουθεί στοιχεία που έδειξαν ότι η ΕΕ καταγράφει εμπορικό έλλειμμα σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Κίνα το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μια πολιτική αποφυγής κινδύνου από την Κίνα, επιδιώκοντας να περικόψει ορισμένες εξαρτήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Βγαίνει μπροστά στη «μάχη» των 900 δισ. ευρώ Ε.Ε. – Κίνας

Ηλεκτροκίνηση: Leasing από 100 ευρώ προτείνει ο Μακρόν

Χρ. Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News