Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 13:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αναλυτής της S&P που υποβάθμισε τις ΗΠΑ το 2011 προειδοποιεί: Είναι πιο αδύναμες τώρα

Ο αναλυτής της S&P που υποβάθμισε τις ΗΠΑ το 2011 προειδοποιεί: Είναι πιο αδύναμες τώρα

Οι ΗΠΑ είναι σε χειρότερη θέση τώρα από το 2011, όταν η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτικής της ικανότητα, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κρατικών Αξιολογήσεων του οίκου, John Chambers. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει ξανά το ενδεχόμενο ενός «λουκέτου» (shutdown) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκτός εάν οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον μπορέσουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερες από τέσσερις ψήφους μεταξύ των συναδέλφων του Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση των σκληρών δεξιών του κόμματός τους, οι οποίοι απαιτούν βαθύτερες περικοπές στις εγχώριες δαπάνες.

Η Moody’s προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ένα κυβερνητικό shutdown θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ είχε προηγηθεί η υποβάθμισή της από τον οίκο Fitch τον Αύγουστο κατά μία βαθμίδα λόγω της τελευταίας πολιτικής αντιπαράθεσης για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε προχωρήσει ήδη από το 2011 σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από το ΑΑΑ που αντιπροσωπεύει μια αξιολόγηση «χωρίς κίνδυνο» σε ΑΑ+ , επικαλούμενη την πολιτική πόλωση μετά από άλλη μια διαμάχη για το ανώτατο όριο χρέους στην Ουάσινγκτον.

Το πρόβλημα διακυβέρνησης

Ο John Chambers, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Αξιολογήσεων της S&P Global Ratings κατά την υποβάθμιση του 2011, δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ότι το «λουκέτο» του κράτους είναι πιθανό, ενώ χαρακτήρισε το όλο επεισόδιο ως δείγμα μιας «αδύναμης διακυβέρνησης».

Αυτός ο παράγοντας εξάλλου είχε οδηγήσει στην υποβάθμιση του 2011, ενώ ο Chambers επισήμανε ότι τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ είναι τώρα σε πιο δεινή κατάσταση από τότε.

«Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης – δηλαδή της ομοσπονδιακής και των τοπικών κυβερνήσεων μαζί – είναι πάνω από 7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος είναι 120% του ΑΕΠ. Είχαμε προβλέψει ότι μπορεί να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση μας μις είχε ειρωνευτεί για υπερβολική κινδυνολογία», είπε.

«Η εξωτερική θέση είναι περίπου η ίδια, αλλά νομίζω ότι η διακυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί και ο διχασμός στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ χειρότερος, και αυτό έχει οδηγήσει σε «λουκέτα», αλλά και σε φόβους ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει λόγω του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά και στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χρειάζεται όλους τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στο πλευρό του, αλλά η ομάδα Freedom Caucus, η οποία αριθμούσε 49 μέλη τον Ιανουάριο, έχει καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό απαιτώντας σκληρότερες περικοπές στις εγχώριες δαπάνες.

Ο McCarthy ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να αποφευχθεί το shutdown, αλλά οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει το ζήτημα της  απομάκρυνσής του από τη θέση του προέδρου της Βουλής εάν συμφωνηθεί ένας τέτοιος συμβιβασμός.

Τον περασμένο Μάιο, μια άλλη αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων της αντιπολίτευσης για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ οδήγησε και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας, προτού ο πρόεδρος Joe Biden και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επιτύχουν συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Στην υποβάθμισή της τον Αύγουστο, η Fitch αναφέρθηκε στην «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια» και στη διάβρωση της διακυβέρνησης υπό το πρίσμα «των επανειλημμένων πολιτικών αδιεξόδων για το όριο του χρέους και των λύσεων της τελευταίας στιγμής». Ωστόσο, η υποβάθμιση αντιμετωπίστηκε από πολλές μεγάλες τράπεζες και από οικονομολόγους ως ασήμαντη σε μεγάλο βαθμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Moody’s προειδοποιεί ότι ένα shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης ισοδυναμεί με «credit negative»

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Μετά την Moody’s και η S&P υποβαθμίζει αμερικανικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News