Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 17:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 15.000 δολάρια η είσοδος στο «Νταβός της Ερήμου» – Εκτινάχθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Στα 15.000 δολάρια η είσοδος στο «Νταβός της Ερήμου» – Εκτινάχθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Στα 15.000 δολάρια ανέρχεται η συμμετοχή για το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», το οποίο προσελκύει εκατοντάδες παράγοντες της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής μόλις επτά χρόνια από τη «γέννησή» του. Ο λόγος για το επενδυτικό και χρηματοοικονομικό φόρουμ «Μελλοντική Επενδυτική Πρωτοβουλία» (FII) που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ στα τέλη Οκτωβρίου και έχει στόχο την διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Πρόκειται πλέον για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό συνέδριο της Μέσης Ανατολής, όπου εκατοντάδες ομιλητές θα παρουσιάσουν ιδέες και νέες στρατηγικές για την κατανόηση «των μεγαλύτερων προκλήσεων και ευκαιριών της νέας εποχής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του φόρουμ. Η αντίστοιχη διοργάνωση πέρυσι προσείλκυσε κορυφαία ονόματα από κολοσσούς δυτικών συμφερόντων, μεταξύ άλλων τη Goldman Sachs, την Blackstone, την Bridgewater Associates και την Blackrock.

Παρά το δυσθεώρητο ποσό συμμετοχής, αλλά και την προϋπόθεση -που τίθεται για πρώτη φορά- να είναι κανείς μέλος του Ινστιτούτου του FII ή στρατηγικός εταίρος του προκειμένου να παρευρεθεί, αναμένεται να συγκεντρώσει 5.000 άτομα. 

Αλλαγή σκηνικού μέσα σε πέντε χρόνια

Η απήχηση του FII ενισχύθηκε αισθητά σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, οπότε πολλά στελέχη δυτικών εταιρειών αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη διοργάνωση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, το ενδιαφέρον για το συνέδριο καταδεικνύει ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να τα παραβλέψουν.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πτώση του αριθμού επιχειρηματικών συμφωνιών μετά την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού ανά τον κόσμο, η οποία και αναβίωσε το ενδιαφέρον στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Το συνέδριο δεν έχει βέβαια τόσο μεγάλη απήχηση όσο το Davos στην Ελβετία, αλλά η φετινή ζήτηση καταδεικνύει την αύξηση του ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται πως η διοργάνωση αποτελεί καταλύτη για τις επενδυτικές ευκαιρίες του βασιλείου. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του περυσινού συνεδρίου υπεγράφησαν τουλάχιστον 28 συμφωνίες αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων. Επίσης, ενισχύει το φιλόδοξο σχέδιο για διαφοροποίηση της εθνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε μια τεράστια γκάμα κλάδων, από σπορ μέχρι ψυχαγωγία και τεχνολογία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τα «πλοκάμια» της Σαουδικής Αραβίας στη Δύση: Από ποδόσφαιρο μέχρι βιντεοπαιχνίδια

Η Μέση Ανατολή γίνεται ξανά το «ΑΤΜ» του πλανήτη

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News