Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 21:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις αυτοκινητοβιομηχανιών – συνδικαλιστών – Τι λέει ο πρόεδρος της UAW

Συνεχίζονται οι συναντήσεις αυτοκινητοβιομηχανιών – συνδικαλιστών – Τι λέει ο πρόεδρος της UAW

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers – UAW) δήλωσε την Παρασκευή ότι το συνδικάτο θα επεκτείνει τις απεργίες του κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ General Motors και Chrysler μητρική Stellantis, αλλά έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στις συνομιλίες με τη Ford Motor.

Ο πρόεδρος της UAW Shawn Fain, σε μια ζωντανή εκδήλωση στο Facebook, συνόψισε: Η συζήτηση με τη Ford «αντιπροσωπεύει μία σοβαρή κίνηση σχετικά με τα κλιμάκια, το κόστος ζωής, τις αμοιβές και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας. Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε τελειώσει με τη Ford. Έχουμε ακόμη σοβαρά ζητήματα να συζητήσουμε. Θέλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι η Ford δείχνει ότι ενδιαφέρεται για την επίτευξη μίας συμφωνίας. Στην GM και τη Stellantis, είναι μια διαφορετική ιστορία».

Αναλυτικότερα, είπε:

Στη Ford:

  • Οι εργαζόμενοι στα εξαρτήματα Rawsonville και στους άξονες Sterling θα βρίσκονται πλέον στην ίδια μισθολογική κλίμακα με τους εργαζόμενους στη συναρμολόγηση. Η UAW στοχεύει να τερματίσει όλα τα κλιμάκια που πληρώνουν διαφορετικούς μισθούς για παρόμοια εργασία.
  • Η UAW κέρδισε την επαναφορά του επιδόματος κόστους ζωής που είχε ανασταλεί το 2009.
  • Κέρδισε συμφωνία για την παροχή στους εργαζόμενους δικαιώματος απεργίας για το κλείσιμο εργοστασίων κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
  • Κέρδισε πρόσθετη εργασιακή ασφάλεια για τα μέλη της UAW σε περίπτωση απόλυσης. Τα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινά απασχολούμενων, θα λαμβάνουν ασφάλεια εισοδήματος για έως και δύο χρόνια με υγειονομική περίθαλψη.
  • Κέρδισε μια ενισχυμένη φόρμουλα συμμετοχής στα κέρδη που θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 13,3% για τον μέσο εργαζόμενο στις πληρωμές πέρυσι.
  • Κέρδισε την άμεση μετατροπή όλων των σημερινών προσωρινών εργαζομένων σε μόνιμους υπαλλήλους και όλοι οι προσωρινοί εργαζόμενοι θα λαμβάνουν συμμετοχή στα κέρδη μετά από 90 ημέρες υπηρεσίας στη Ford.

Στη General Motors:

  • Ο Fain δήλωσε ότι η UAW έθεσε τέρμα στα μισθολογικά κλιμάκια σε ορισμένες εγκαταστάσεις εξαρτημάτων της GM. Η UAW «κέρδισε μια σοβαρή νίκη στην CCA (Customer Care and Aftersales) και στην GMCH (GM Components Holdings) και καταργήσαμε αυτές τις μισθολογικές κλίμακες. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται πλέον στην ίδια μισθολογική κλίμακα με τους εργαζόμενους στη συναρμολόγηση».
  • Η GM προσφέρει ένα ελλιπές, όπως το χαρακτήρισε ο Fain επίδομα κόστους ζωής που προβλέπεται να προσφέρει μηδενικές αυξήσεις στους εργαζόμενους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
  • Η GM απέρριψε όλες τις προτάσεις της UAW για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  • Η GM απέρριψε όλες τις προτάσεις του συνδικάτου για την κατανομή των κερδών.
  • Η GM απέρριψε τις προτάσεις για μετατροπή των προσωρινών εργαζομένων σε μόνιμους.

Στη Stellantis:

  • Η Stellantis, προσφέρει ένα ελλιπές επίδομα κόστους ζωής που προβλέπεται να παρέχει μηδενικές αυξήσεις στους εργαζόμενους κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
  • Η Stellantis απέρριψε όλες τις προτάσεις της UAW για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  • Η Stellantis απέρριψε όλες τις προτάσεις του συνδικάτου για την κατανομή των κερδών.
  • Η Stellantis απέρριψε τις προτάσεις για τη μετατροπή των προσωρινών εργαζομένων σε μόνιμους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη μέρα απεργίας στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ

ΗΠΑ: Η Stellantis προτείνει αύξηση μισθών προς τα μέλη της UAW, ενώ και οι Ford – GM επανεκκινούν τις συζητήσεις

ΗΠΑ: Απεργία εργαζομένων σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες – Προτροπή Μπάιντεν για δίκαιο μοίρασμα των κερδών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News