Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 16:22
Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

Ουκρανία: Ανάπτυξη της οικονομίας για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο

Ουκρανία: Ανάπτυξη της οικονομίας για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, η οικονομία της Ουκρανίας παρουσίασε ανάπτυξη σε ετησιοποιημένη βάση χάρη στην ανάκαμψη των δαπανών από τους καταναλωτές, οι οποίοι προσαρμόστηκαν στις συνθήκες πολέμου.

Έπειτα από βουτιά τουλάχιστον ενός έτους, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 19,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής.

Εκτός από το αποτέλεσμα βάσης (base effect), δεδομένου ότι η σύγκριση γίνεται με τρίμηνο βαθιάς ύφεσης της ουκρανικής οικονομίας, το ΑΕΠ ενισχύθηκε χάρη στην άνοδο της εγχώριας κατανάλωσης. Μετά τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι οποίοι προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές και τις εξαγωγές της χώρας, οι Ουκρανοί προσαρμόστηκαν σε ένα σχετικά σταθερό κλίμα.

«Ο κόσμος το συνηθίζει. Η ζωή προχωρά και μέσα στα προβλήματα, θέλει κανείς να διασκεδάσει, κάνοντας μια αγορά ή πηγαίνοντας διακοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Olena Bilan, επικεφαλής οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Dragon Capital με έδρα στο Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο καθυστέρησε λόγω κυβερνοεπίθεσης στη στατιστική αρχή τον Ιούλιο.

Βάσει των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας, η οικονομία της Ουκρανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος. Οι προβλέψεις αυτές είναι βασικός δείκτης για τις πληρωμές στους ουκρανικούς τίτλους που ωριμάζουν το 2041, καθώς συνδέονται με την οικονομική επίδοση της χώρας. Η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει πληρωμές για τους τίτλους εφόσον η ετήσια ανάπτυξη ξεπερνά το 3%. Βέβαια, οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους το 2024, έπειτα από δύο χρόνια αναστολής λόγω του πολέμου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Zelensky: Συζητήσεις με ηγέτες επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ουκρανία-διαφθορά: Επαναφορά του «πόθεν έσχες» κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Κριμαία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News