Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 07:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στο πετρέλαιο – Θα ακριβύνουν κι άλλο οι πτήσεις;

Ράλι στο πετρέλαιο – Θα ακριβύνουν κι άλλο οι πτήσεις;

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέας αύξησης στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη μετά το πετρελαϊκό ράλι της περασμένης εβδομάδας, που ανέβασε προσωρινά το Brent πάνω από τα 95 δολάρια και το αμερικανικό αργό πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι.

Ήδη, οι αμερικανικές αεροπορικές προειδοποίησαν για μειωμένη κερδοφορία λόγω της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών, ενώ οι μετοχές των εταιρειών στον κλάδο έκαναν βουτιά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και αυτό παρότι ο τομέας ολοκληρώνει ένα καλοκαίρι ισχυρής ζήτησης, με πολλές αεροπορικές να καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ.

Τα εισιτήρια έχουν ακριβύνει αισθητά από την αρχή του έτους, με τις αεροπορικές να ευνοούνται από την υψηλή ζήτηση εν μέσω περιορισμένης προσφοράς αεροσκαφών. 

Εκτίναξη στα αεροπορικά καύσιμα

Τώρα, ο Topi Manner, διευθύνων σύμβουλος της Finnair, δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς οι αεροπορικές βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κόστος καυσίμων. «Σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών καυσίμων, τα εισιτήρια χρειάζεται προφανώς να το αντανακλούν…οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις οδηγούν προς αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων», δήλωσε.

Επίσης, αρκετές αεροπορικές στην Ευρώπη μειώνουν τα προγράμματα πτήσεων λόγω του αυξημένου κόστους. Την κατάσταση επιδεινώνει το premium των αεροπορικών καυσίμων που καταβάλλουν οι αεροπορικές, το οποίο έχει φτάσει τα 130 το βαρέλι. 

Οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων έχουν εκτιναχθεί λόγω της ισχυρής ζήτησης για ταξίδια και της «διαρθρωτικής έλλειψης αεροπορικών καυσίμων» στην Ευρώπη μετά τις περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, τις κυρώσεις στη Ρωσία και την υψηλή ζήτηση για άλλα προϊόντα διύλισης, όπως το ντίζελ, σύμφωνα με τον Francesco Di Salvo της S&P Global Platts.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές έχουν όμως σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς, καθώς θωρακίζονται έναντι έντονων διακυμάνσεων στις τιμές καυσίμων με θέσεις hedging (αντιστάθμιση κινδύνου). Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια συσσωρευμένης ζήτησης για ταξίδια, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι πιθανό να δυσκολευτούν τον χειμώνα και θα μπορέσουν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές μόνον εφόσον η ζήτηση για τα ταξίδια συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Chris Tary, σύμβουλος της βιομηχανίας αεροπλοΐας. «Οι αεροπορικές θα σου πουν ότι θα προσπαθήσουν να το μετακυλήσουν, αλλά όπως κάθε κόστος μπορείς να το μετακυλήσεις όταν έχεις υπερβάλλουσα ζήτηση», τόνισε.

Στις ΗΠΑ, πάντως, έχουν υπάρξει σημάδια πτώσης των τιμών των εισιτηρίων, παράλληλα με τη συρρίκνωση της ζήτησης ιδίως στις πτήσεις εσωτερικού. Ειδικότερα, η μέση τιμή των πτήσεων εντός ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 211 δολάρια ανά εισιτήριο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δηλαδή 29% χαμηλότερα από την κορύφωση της σεζόν το καλοκαίρι. Παρότι συνηθίζεται να πέφτουν οι τιμές το φθινόπωρο, πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση από το 9% του 2022 και το 10% του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται η τουριστική περίοδος – Κρατήσεις έως τον Νοέμβριο

Goldman Sachs: Στα 100 δολάρια βλέπει τώρα το πετρέλαιο

Γιατί πρέπει να βγάλετε το laptop από την τσάντα στον έλεγχο του αεροδρομίου;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News