Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 21:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Αντισταθμιστικά ταμεία ποντάρουν σε τιμές άνω των 100 δολαρίων

Πετρέλαιο: Αντισταθμιστικά ταμεία ποντάρουν σε τιμές άνω των 100 δολαρίων

Τα αντισταθμιστικά ταμεία στοιχηματίζουν ότι οι τιμές πετρελαίου θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε ένα ράλι που πυροδοτήθηκε από τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Η παράταση της μείωσης του πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλι ημερησίως από το Ριάντ έως τον Δεκέμβριο, πέρα από τις περαιτέρω περικοπές στο πλαίσιο του στόχου του ΟΠΕΚ+, καθιστά πολύ πιο έντονη την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου Brent πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας νέο υψηλό για φέτος. 

Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου και των ρυθμιστικών αρχών υποδηλώνουν ότι η τοποθέτηση των αντισταθμιστικών ταμείων είχε επιταχύνει την αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, με την αύξηση των αγορών να επιταχύνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του αμερικανικού αργού. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συνδυασμένη καθαρή θέση αγοράς των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου, εκτινάχθηκε κατά 137.000 συμβόλαια, ή 35%, σε υψηλό 18 μηνών, στα 527.000 συμβόλαια τις δύο εβδομάδες έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, αποτελούν έναν ευρέως διαδεδομένο δείκτη για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών παικτών, όπως τα αντισταθμιστικά ταμεία.

Ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των αντισταθμιστικών ταμείων για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές αυτού του μήνα ότι θα διατηρήσει τους εθελοντικούς περιορισμούς παραγωγής σε ισχύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. «Αυτό ήταν το έναυσμα», είπε ο Χάνσεν. «Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να πηγαίνει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα». Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή, λέγοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να μειωθεί εάν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι η στάση του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα μπορούσε ακόμη να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να περιπλέξει τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών και να παρεμποδίσει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο. Οι επενδυτές κρατούν μερικά από τα χρήματά τους στο περιθώριο, επιφυλακτικοί, για ενδείξεις μακροοικονομικών πιέσεων στην Κίνα και μιας πιθανής περιόδου στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην RCMA Asset Management δήλωσε ότι δεν ήταν πεπεισμένος ότι το πετρέλαιο θα αυξηθεί πολύ υψηλότερα, καθώς η ισχύς στην αγορά καθοδηγείται από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και όχι από την ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση. . «Η κίνηση προς τα πάνω δεν είναι μαζικά διαρθρωτική, νομίζω ότι είναι πιο κατευθυνόμενη», είπε ο Κινγκ. «Πλησιάζουμε στο ανώτερο όριο αυτής της κίνησης κατά την άποψή μου, καθώς αν φτάσουμε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι υποψιάζομαι ότι θα δούμε περισσότερα βαρέλια να απελευθερώνονται στην αγορά».

Άλλοι επενδυτές χρησιμοποιούσαν την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για να αντισταθμίσουν τις τιμές που ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. Από την Παρασκευή, τα αντισταθμιστικά ταμεία είχαν αγοράσει περίπου 37.000 δικαιώματα αγοράς στο αμερικανικό αργό – που δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα να αγοράσουν μια μετοχή ή ένα εμπόρευμα – που λήγουν τον Δεκέμβριο σε τιμή των 115 δολαρίων, σύμφωνα με τον Charlie McElligott, αναλυτή μετοχικών παραγώγων στη Nomura. «Οι καυτές κινήσεις κινδυνεύουν να φέρουν ευκαιριακούς αγοραστές», είπε. «Η πορεία προς τα 100 δολάρια φαίνεται ανελέητη», δήλωσε ο Ehsan Khoman, επικεφαλής έρευνας για εμπορεύματα στην MUFG Bank. «Το ερώτημα είναι πόσο καιρό μένει εκεί».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Περιορίζει τις εξαγωγές diesel η Ρωσία – Καταλύτης για τις τιμές στην Ευρώπη

Goldman Sachs: Στα 100 δολάρια βλέπει τώρα το πετρέλαιο

Φωτιά στα καύσιμα έβαλε η Σαουδική Αραβία: Πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News