Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορίζει τις εξαγωγές diesel η Ρωσία – Καταλύτης για τις τιμές στην Ευρώπη

Περιορίζει τις εξαγωγές diesel η Ρωσία – Καταλύτης για τις τιμές στην Ευρώπη

Τις εξαγωγές diesel και βενζίνης περιορίζει προσωρινά η Ρωσία, προκειμένου να πέσουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ωστόσο δεδομένου ότι είναι μία από τους βασικούς προμηθευτές diesel διεθνώς, η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης χτυπά «καμπανάκι» για ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις και ανεβασμένες τιμές σε Ευρώπη και αλλού.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αγοράς καυσίμων, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές», ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση. Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή σήμερα (21/09), αλλά δεν έχει ανακοινωθεί πιθανή ή οριστική ημερομηνία λήξης.

Τα προσωρινά μέτρα ενδέχεται να εντείνουν τις ήδη υφιστάμενες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά diesel. Οι μονάδες διύλισης παγκοσμίως δυσκολεύονται να παραγάγουν αρκετό diesel, ενώ γενικά η παραγωγή είναι περιορισμένη λόγω των εθελοντικών περικοπών στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Η απόφαση για τους περιορισμούς ελήφθη μετά από συναντήσεις με πετρελαιοπαραγωγούς με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε ότι αξιωματούχοι και επιχειρήσεις ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με τα επόμενα βήματά τους, αλλά πηγές προσκείμενες στο θέμα δήλωσαν ότι οι διαφωνίες συνεχίστηκαν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του πληθωρισμού και αποτελεί έναν πιθανό πολιτικό «πονοκέφαλο» ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία τον Μάρτιο. Οι λιανικές τιμές βενζίνης και diesel στη ρωσική αγορά είχαν ανέβει κατά 9,4% από την αρχή του έτους μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4% στο ίδιο διάστημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στα καύσιμα έβαλε η Σαουδική Αραβία: Πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς

Goldman Sachs: Στα 100 δολάρια βλέπει τώρα το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News