Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Toshiba βγαίνει από το χρηματιστήριο μετά από 74 χρόνια

H Toshiba βγαίνει από το χρηματιστήριο μετά από 74 χρόνια

Βγαίνει από το χρηματιστήριο του Τόκιο η Toshiba, έπειτα από 74 χρόνια, αφότου η δημόσια πρόταση ύψους 14 δισ. δολαρίων από την εταιρεία private equity Japan Industrial Partners (JIP) ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Στην κοινοπραξία υπό την JIP προσφέρθηκε το 78,65% των μετοχών της Toshiba. Έχοντας εξασφαλίσει πάνω από τα δύο τρίτα των μετοχών, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε squeeze out των υπόλοιπων μετόχων.

Η συμφωνία θα φέρει την εταιρεία ηλεκτρονικών, που διαθέτει ιστορία 148 ετών, εκτός του χρηματιστηρίου γύρω στον Δεκέμβριο. Και δίνει τέλος σε μία σειρά από διαμάχες που είχε η Toshiba με ξένους ακτιβιστές επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς που την αποτιμούσε στα 2 τρισ. γιεν (13,5 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο. Παρότι κάποιοι μέτοχοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με το τίμημα, η Toshiba ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν προοπτικές για αύξηση του τιμήματος ή κάποια ανταγωνιστική προσφορά.

«Έχουμε βαθιά ευγνωμοσύνη προς πολλούς από τους μετόχους μας, γιατί κατάλαβαν τη θέση της εταιρείας», είπε ο CEO της Toshiba, Taro Shimada. Η εταιρεία «θα κάνει τώρα ένα μεγάλο βήμα προς ένα νέο μέλλον, με έναν νέο μέτοχο».

Η JIP δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή έξω από την Ιαπωνία, όμως έχει εμπλακεί σε μονάδες που αποσχίστηκαν από μεγάλες ιαπωνικές πολυεθνικές, όπως για παράδειγμα οι δραστηριότητες φωτογραφικών μηχανών της Olympus και laptop της Sony.

Από το 2015, η Toshiba έχει αντιμετωπίσει λογιστικά σκάνδαλα και σκάνδαλα διαφθοράς, έχει καταγράψει μεγάλες ζημιές και έφτασε κοντά στην αποπομπή της από το χρηματιστήριο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News