Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», χωρίς αλλαγές

Deutsche Bank: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», χωρίς αλλαγές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, δήλωσε ότι η Γερμανία θα γίνει ο ασθενής της Ευρώπης, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα «διαρθρωτικά ζητήματα».  

«Δεν είμαστε ο ασθενής της Ευρώπης», είπε ο Σιούινγκ. «Όμως, είναι γεγονός ότι υπάρχει διαρθρωτικά αδυναμία που κρατά πίσω την οικονομία μας και δεν την αφήνει να αναπτύξει τη δυναμική της. Και θα γίνει ο ασθενής της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα τώρα». 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανέφερε ότι ο ρόλος των τραπεζών αλλάζει συνεχώς στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον. 

«Η ζήτηση για διαχειριστές κινδύνου και συμβούλους είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Αυτό είναι τεράστια ευθύνη, όμως και μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Σιούινγκ αναφέρθηκε και σε μία ακόμη σειρά από θέματα που επηρεάζουν την εικόνα της Γερμανίας και την κάνουν να φαίνεται ως ο ασθενής της Ευρώπης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το υψηλό και απρόβλεπτο ενεργειακό κόστος, οι αργές συνδέσεις internet, τα απηρχαιωμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα προβλήματα στην ψηφιοποίηση, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η υπερβολική γραφειοκρατία, καθώς και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες έγκρισης. 

Γίνονται τον τελευταίο καιρό πολλές συζητήσεις για το εάν η αξίζει στη Γερμανία ο τίτλος του «ασθενούς της Ευρώπης», ένας τίτλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998, καθώς αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις από την επανένωση των δύο Γερμανιών. 

Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη στιγμή τη γερμανική οικονομία είναι εξωγενείς, όπως σημείωσε ο Πήτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών και επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας EMEA της Goldman Sachs.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία αυτή τη στιγμή οφείλονται πραγματικά σε διάφορους παράγοντες», είπε ο Οπενχάιμερ στο CNBC, επικαλούμενος τις προκλήσεις στον μεταποιητικό τομέα, την απογοητευτική μεταπανδημική επανεκκίνηση της Κίνας και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που συμβάλλει στην ύφεση στη Γερμανία.

«Δεν είναι μια βαθιά ύφεση, αλλά προφανώς έχει πληγεί περισσότερο από προφανείς αντίθετους ανέμους», είπε ο Οπενχάιμερ

Η Γερμανία έπεσε σε τεχνητή ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%. Ορισμένοι οργανισμοί έχουν προβλέψει έκτοτε περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News